• Facebook
  • twitter
  • Instagram
  • youtube
  • Pengiklanan
  • Hantar Artikel
  • Hubungi

Lobak Merah

  • Semasa
  • Berita Sosial
  • Gaya Hidup
  • Hiburan
  • Video
Search
Follow us
  • Facebook
  • twitter
  • Instagram
  • youtube
Menu

Lobak Merah

Search
in Berita Sosial

Isu Wanita Cari Bakal Suami Tak ‘Homophobic’, Dr Zul Beri Penjelasan Dari Sudut Agama

by Syaziyah Sharif May 2, 2023, 4:18 pm

ShareTweet
Dr Zul Al Bakri Lgbt

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Kecoh di media sosial baru-baru ini apabila seorang gadis menggunakan platform Twitter untuk mencari teman hidupnya.

Namun, apa yang menjadi perhatian warga Twitter ialah apabila wanita berkenaan meletakkan salah satu syarat dalam mencari pasangannya itu tidak homophobic.


Cats 2

Perkara itu menarik perhatian netizen kerana ramai yang menganggap ianya sesuatu yang bertentangan dengan agama, malah wanita berkenaan turut menyatakan bahawa dia seorang yang mempraktikkan agama Islam.

Wanita berkenaan turut menerima kecaman hebat kerana ada segelintir netizen merasakan ciri-ciri lelaki itu tidak relevan.

Topik itu menghangatkan Twitter sejak hujung minggu lepas dan ada individu yang meminta bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang menjaga Hal Ehwal Agama iaitu Dr Zulkifli Al-Bakri bagi memberikan pendapatnya berkenaan isu tersebut.

Menerusi Twitter miliknya, Dr Zul menyatakan umat Islam sepatutnya tidak membenci mana-mana individu, sebaliknya hanya membenci dosa yang dilakukan.

Saya fikir kita tak perlu terikat dengan definisi yang dikemukakan pada 1960-an itu. Ia tidak semestinya tepat. Kita tak pernah benci individu, kita benci dosa dan maksiat yg dilakukan. Itu sahaja. Jika sikap itu dinamakan homophobic, itu masalah pelabel yg pukul rata.

— Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri (@drzul_albakri) May 2, 2023

“Kita benci maksiat & dosa, kita wajib beri semangat dan bantu mereka berhijrah. Jika tak homophobic itu maksudnya redha/lapang dada dgn budaya LGBT, itu bermasalah.

Kaedah menyebutkan: Redha dgn maksiat adalah maksiat,” tulisnya.

Selain itu, mantan mufti Wilayah Persekutuan turut memberitahu kita tidak perlu terikat dengan definisi homofobia yang dikemukakan pada 1960-an itu.

“Ia tidak semestinya tepat. Kita tak pernah benci individu, kita benci dosa dan maksiat yg dilakukan. Itu sahaja. Jika sikap itu dinamakan homophobic, itu masalah pelabel yang pukul rata,” tulisnya.

Renungkan sama-sama okay guys?

Baca: “Macam-macam selera orang kita” –  Dr Zul Jelaskan Hukum Makan Tapir

Hukum Makan Tapir

Sumber: Twitter
ShareTweet

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Terkini

  • Syaz Ft 2026 04 14T131030.934

    Ini Sebab Kenapa Azza Elite Pilih Tak Hadir ‘Open House’…

  • Pemandu Bas Riba Wanita Suami Orang

    Pemandu Bas Riba Wanita Rupanya Suami Orang? Polis Kini Sedang Buru 2 Suspek

  • Ft Azad Tareq

    Netizen Kurang Gemar Cara Pak Azad Petik Nama Mak Untuk ‘Bahan’ Tareq Fit

  • Syaz Ft 2026 04 14T115803.304

    Hanya Di Sebalik Pagar Airport, Gelagat Dua Beradik Ini Beri Duit Raya Pada PMX Buat Netizen Terharu

  • Collage Ps3

    Petrosains Perkenal Tarikan Interaktif, Fokus STEM dan Pendidikan

Video Terbaru

  • Screenshot 2026 03 28 121532

    Bila Jasad Dalam Meeting, Tapi Mental Kat Kampung

  • Belanjawan 2026

    [TONTON] Siaran Langsung Pembentangan Belanjawan 2026 Oleh YAB Perdana Menteri

  • Freepik The Style Is Candid Image Photography With Natural 29213

    Kenapa PRN Sabah 2025 Jadi Titik Penting Untuk Generasi Baru?

  • 5

    Gabungan Legenda dah Tiba!

  • Image

    AirAsia Diskaun Sehingga 33%

Siaran Akhbar

  • Collage 9

    Slim Chickens Kini Di Malaysia, Jenama Ayam Goreng Dari US Ini Sasar ‘Trend Fast-Casual’ Yang Makin Popular

  • Collage 7

    Harvey Norman Lancar Tilam Hilker V-Series Di Malaysia, Siap Ada 10,000 Spring & Teknologi Dari Jerman

  • Collage 8

    Kerjasama TikTok, Forum Kandungan dan PAGE Perkasa Ibu Bapa dalam Kesejahteraan Digital Remaja melalui #ThinkTwice Training

IKUTI KAMI

  • Facebook
  • twitter
  • Instagram
  • youtube

Video Terbaru

  • Screenshot 2026 03 28 121532

    Bila Jasad Dalam Meeting, Tapi Mental Kat Kampung

  • Belanjawan 2026

    [TONTON] Siaran Langsung Pembentangan Belanjawan 2026 Oleh YAB Perdana Menteri

Terkini

  • Syaz Ft 2026 04 14T131030.934

    Ini Sebab Kenapa Azza Elite Pilih Tak Hadir ‘Open House’…

  • Azar Azmi Aliff Syukri

    “Saya sangka orang dah benci” – ‘Live’ Jualan Dengan Aliff Syukri, Azar Azmi Sebak Terima RM40k Sumbangan Orang Ramai

  • Syaz Ft 101

    “Apa jadi kalau aku spill sekarang?” – Luahan Faye Kusairi Buat Ramai Tertanya-Tanya?

  • Ft Azar Azmi 1

    “Tudung kakak aku, baju arwah ibu, kasut kakak aku” – Azar Azmi Kongsi Detik Hitam Dalam Rumah Tangga

Sebahagian daripada network INFLUASIA. Copyright © 2026 Lobak Merah.

  • Hantar Artikel
  • Pengiklanan
  • Hubungi
  • Syarat Perkhidmatan
  • Privacy Policy
Back to Top
Close
  • Semasa
  • Berita Sosial
  • Gaya Hidup
  • Hiburan
  • Video
  • Pengiklanan
  • Hantar Artikel
  • Hubungi
  • Facebook
  • twitter
  • Instagram
  • youtube