in

Guna Penari Seksi Semasa Festival Musim Sejuk, Arab Saudi Terima Kritikan Masyarakat Muslim

Cats 14

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Baru-baru ini, tular sebuah video rakaman yang memperlihatkan sambutan Festival Musim Sejuk Jazan di Arab Saudi. Dalam video tersebut, kelihatan beberapa penari wanita berpakaian ‘samba’ yang menjolok mata.Penampilan penari wanita tersebut telah menimbulkan perdebatan dalam kalangan masyarakat Muslim dunia. Festival yang dikatakan dihiasi dengan hiburan melampau ini adalah sesuatu yang janggal buat Arab Saudi terkenal dengan kehidupan mengikut cara Islam.

Img 0199

Berdasarkan video yang tersebar, penari wanita tersebut dilihat menari di tengah khalayak ramai dengan bahagian perut dan kaki mereka yang terdedah. Turut kelihatan para pengunjung yang menari dan berhibur bersama penari itu.

Meskipun Arab Saudi sudah mula ke arah dunia yang lebih moden dan terbuka, difahamkan para penari wanita tersebut telah melanggar etika berpakaian yang telah ditetapkan di negara itu.

Video tersebut turut menerima kritikan keras daripada warganet yang mengatakan Arab Saudi, rumah kepada tapak suci Islam telah jauh terpesong daripada ajaran agama.

“Ini adalah apa yang saya gelarkan #WhiskyWahhabi”, tulis seorang warganet dalam ciapannya.

Untuk rekod, kertas siasatan telah dibuka ke atas penganjur festival tersebut dan para penari wanita yang terlibat. Gabenor wilayah Jazan, Putera Mohammed bin Nasser bin Abdulaziz telah mengarahkan pasukan khas untuk menyiasat kejadian ini.

Kredit: Middle East Eye

BACA: Arab Saudi, Qatar & Kuwait Haramkan Tayangan Filem MCU Eternals Kerana Faktor Ini?

Capture 20

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.