in

“Bukan parodi, tapi mengelirukan rakyat & menghasut” – Pemuda Kena Bash Teruk Sebab Kaitkan Hal Saman Agensi Berita Dengan Politik

Bermana7

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Kalau korang perasan, dekat Twitter terdapat beberapa laman parodi untuk agensi berita menyediakan kandungan berita santai hanya sekadar hiburan buat tatapan netizen.Namun terbaru ini ada satu akaun berita parodi dari agensi berita nasional, Bernama telah mendapat perhatian warganet. Kewujudan itu mula tular di Twitter pada hari Ahad lepas.

 

Memutarbelitkan kenyataan Menteri. 

Susulan itu pihak tiga laporan polis dibuat beberapa gabungan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berhubung penggunaan logo dan nama hampir menyerupai agensi berita negara, Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA) oleh pihak tertentu yang didakwa bertujuan mengelirukan rakyat.

Menurut laporan Bernama, Pengerusi Gabungan NGO Selangor Datuk Nazilah Idris berkata laporan berkenaan dibuat terhadap satu ‘posting’ di akaun Facebook yang disifatkannya mengelirukan rakyat dengan menggunakan logo seakan-akan logo rasmi.

“Mereka setiap hari mengeluarkan posting tidak benar seperti memutarbelitkan kenyataan Menteri.  Perkara ini akan menimbulkan kerisauan dan ketegangan dalam kalangan masyarakat yang akhirnya akan mengancam keselamatan negara”

Berikutan dengan tindakan yang dilakukan oleh segelintir pihak itu, ada seorang netizen mempertikaikan bahawa ia tidak sewajarnya dilakukan, malah dia cuba membabitkan kes ini dengan hal-hal politik.

 

Kalau tindakan diambil, jelaslah Malaysia sudah ke zaman BN semula.

Bermana 1

Ada yang menyokong, golongan ini cuba nak samakan satu akaun yang seakan-akan Astro Awani itu, namun ramai lagi yang mengecam kerana isi kandungan yang diberi oleh akaun parodi tersebut tidaklah memutar belitkan fakta seperti mana yang dibuat oleh akaun parodi Bernama ini.

 

Bukan parodi putar belit fakta – Netizen

Bermana2 Bermana3 Bermana4 Bermana5

Bermana6 1

Disebabkan itu, akaun tersebut telah pun menukar namanya bagi mengelakkan kekeliruan.

 

Baca : “Ni lah bahaya berita palsu” – Percaya Fake News, 36 Warga Iran Mati Akibat Keracunan Alkohol Sebab Nak Elak Covid-19

Feature 2 8 364X205 1

Sumber: Twitter

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.