“Beromen dalam kereta tak malu. Disebat depan 100 orang malu!”

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:Makin hari makin hot pulak isu sebat yang dikenakan kat lesbian baru-baru ni di Terengganu.

Rata-rata netizen ada pandangan berbeza-beza di mana ada yang menyokong habis-habisan tindakan mahkamah syariah kerana dianggap dapat beri pengajaran kepada golongan LGBT kat luar sana. Tapi ada jugak mengatakan hukuman ni hanya memalukan pesalah.

Sumber: Kosmo!

 

Namun satu tweet di Twitter viral persoal apa yang dimaksudkan sebagai ‘malu’ kerana pesalah berani buat maksiat terang-terangan dalam kereta tapi malu pulak bila disebat dalam mahkamah tertutup atas kesalahan dorang. Wuish kontroversi ni!  

Sumber: Twitter

 

Tak ada kena mengena dengan besarkan aib pesalah, untuk beri pengajaran.

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

 

Hukuman sebat sivil dan sebat syarie ada bezanya…

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

 

Netizen tidak setuju dan merasakan tindakan merotan terlalu kasar. 

Sumber: Twitter

 

Masih ramai orang Islam jahil ilmu dan hukum hakam Islam. Yang salah tetap salah dari segi agama.

Sumber: Twitter

Apa-apapun admin harap isu sebat LGBT ni cepat-cepatlah surut sebab pergaduhan macam ni boleh ganggu keharmonian masyarakat. Yang mana salah kita perbetulkan dan yang mana betul kita patut ikuti demi kebaikan negara. 

Baca: Bukan Senang-senang Nak Sebat Pesalah. Ini Prosedur Sebatan Ramai Tak Tahu

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Syaida Ismail

Seorang yang suka berimaginasi dan amat meminati penyanyi nombor satu negara, Dato' Siti Nurhaliza. Mungkin kelihatan comel dan tidak merbahaya, namun amat menyukai novel bergenre aksi-thriller. Hati-hati!