in ,

“Beromen dalam kereta tak malu. Disebat depan 100 orang malu!”

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Makin hari makin hot pulak isu sebat yang dikenakan kat lesbian baru-baru ni di Terengganu.


Rata-rata netizen ada pandangan berbeza-beza di mana ada yang menyokong habis-habisan tindakan mahkamah syariah kerana dianggap dapat beri pengajaran kepada golongan LGBT kat luar sana. Tapi ada jugak mengatakan hukuman ni hanya memalukan pesalah.

Sumber: Kosmo!

 

Namun satu tweet di Twitter viral persoal apa yang dimaksudkan sebagai ‘malu’ kerana pesalah berani buat maksiat terang-terangan dalam kereta tapi malu pulak bila disebat dalam mahkamah tertutup atas kesalahan dorang. Wuish kontroversi ni!  

Sumber: Twitter

 

Tak ada kena mengena dengan besarkan aib pesalah, untuk beri pengajaran.

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

 

Hukuman sebat sivil dan sebat syarie ada bezanya…

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

 

Netizen tidak setuju dan merasakan tindakan merotan terlalu kasar. 

Sumber: Twitter

 

Masih ramai orang Islam jahil ilmu dan hukum hakam Islam. Yang salah tetap salah dari segi agama.

Sumber: Twitter

Apa-apapun admin harap isu sebat LGBT ni cepat-cepatlah surut sebab pergaduhan macam ni boleh ganggu keharmonian masyarakat. Yang mana salah kita perbetulkan dan yang mana betul kita patut ikuti demi kebaikan negara. 

Baca: Bukan Senang-senang Nak Sebat Pesalah. Ini Prosedur Sebatan Ramai Tak Tahu

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.