Bapa Kongsi Kisah Kematian Anak Disebabkan Kelalaian Hospital

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:Anak merupakan anugerah terindah bagi setiap pasangan yang sudah berkahwin. Semestinya kegembiraan dan kesihatan mereka adalah penting bagi setiap ibu bapa.

Baru-baru ini Desmond Neo telah berkongsi kisah tragik yang berlaku pada keluarga beliau di mana anaknya telah meninggal dunia akibat kecuaian doktor di sebuah hospital tempatan.

Sumber: Facebook

Anaknya yang baru saja berumur 11 bulan telah menghidap demam panas yang meningkat sehingga 39 Celcius pada 24 April lepas.

Sebagai ayah yang bertanggungjawab, beliau membawa anaknya ke Hospital Batu Pahat untuk mendapatkan bantuan. Hospital itu mengatakan bahawa anaknya cuma demam biasa dan memberi rawatan normal. Hakikatnya selepas 4 jam mereka memberinya ubat, bibir anaknya terus bertukar warna keunguan dan anggota badannya bertukar warna hitam.

Sumber: Facebook

Desmond terus memanggil doktor tetapi mereka berkata itu adalah perkara normal dan merupakan salah satu simptom demam. Selepas itu, doktor kemudian memberi ubat yang lebih kuat pada pukul 5.30 petang iaitu hanya 7 jam selepas dos yang pertama.

Saya mahu memindahkan anak saya ke hospital lain tetapi masa sudah lewat dan mereka hanya boleh lakukannya esok pagi.”

Pada jam 1 pagi 25 April, suhu anaknya terus naik dengan mendadak ke 40 Celsius. Jururawat beri anaknya ubat tetapi enggan memanggil doktor walaupun telah didesak. Dia juga berkata Desmond akan dikenakan caj sebanyak RM150 jika beliau berkeras juga mahu berjumpa dengan doktor.

Keadaan menjadi lagi teruk apabila suhu anaknya mencecah 41.4 Celcius dan najis anaknya berubah menjadi cecair dan bukan pepejal. Doktor kemudian menasihati keluarganya untuk mengambil span dan air sejuk untuk disapu ke badan bagi menyejukkan badan anaknya. Tu bukan kerja jururawat ke??

Sumber: Facebook

Doktor itu juga menasihatkan untuk menurunkan lagi suhu penghawa dingin supaya badan anaknya terdedah dengan udara sejuk. Doktor itu juga menjamin yang suhu anaknya akan turun selepas itu.

Desmond kerap kali menyuruh jururawat memanggil doktor, namun dia tidak mahu berbuat begitu. Kira-kira jam 6, Desmond terkejut apabila si kecil Joel mula muntah cecair berwarna hitam kemerah-merah yang dia percaya sebagai darah.

Sumber: Facebook

Pada ketika itulah doktor datang memeriksa Joel dan anak kecil itu terus dimasukkan ke wad ICU. Doktor memberitahu Desmond,

Maaf Encik Neo, hospital kami tidak cukup kakitangan atau kemudahan untuk merawat anak encik. Boleh tak kalau encik tukarkan anak encik ke hospital lain?”

Sumber: Facebook

Walau bagaimanapun, kisah ini berakhir dengan berita duka. Selepas 11 hari, anak kecil itu meninggal dunia di hospital kerajaan. Semoga kamu tenang di sana sayang!

Dalam perkongsian yang lain, Desmond juga berkongsi penjelasan yang pihak hospital berikan kepadanya, selepas dia menuntut penjelasan tersebut dari mereka.

Namun semuanya tiada guna kerana pihak hospital menidakkan kesalahan yang telah dilakukan mereka. Desmond sempat berpesan, “Saya kongsikan kisah ini untuk mengingatkan ibu bapa lain untuk tidak membawa anak mereka ke sini kalau mereka tidak mahu alami apa yang sedang saya alami lalu.”

Semoga keluarga mangsa bersabar dengan apa yang berlaku. Takziah dari kami.

Baca: Ibu Kongsi Pengalaman Menakutkan Diekori Wanita Tua Cuba Mengambil Bayinya di Hospital Putrajaya

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Syaida Ismail

Seorang yang suka berimaginasi dan amat meminati penyanyi nombor satu negara, Dato' Siti Nurhaliza. Mungkin kelihatan comel dan tidak merbahaya, namun amat menyukai novel bergenre aksi-thriller. Hati-hati!