• Facebook
  • twitter
  • Instagram
  • youtube
  • Pengiklanan
  • Hantar Artikel
  • Hubungi

Lobak Merah

  • Semasa
  • Berita Sosial
  • Gaya Hidup
  • Hiburan
  • Video
Search
Follow us
  • Facebook
  • twitter
  • Instagram
  • youtube
Menu

Lobak Merah

Search
in Berita Sosial

Akibat Kutuk Najib dan UMNO, Lelaki Ni Kena Tahan dan Akaun Twitter Dirampas

by Syaida Ismail April 18, 2018, 11:18 am

ShareTweet
Msian Arrested And Twitter Account Confiscated By Mcmc For Criticising Pm Najib And Umno World Of Buzz 8

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Lobak Merah
Lobak Merah
Akibat Kutuk Najib dan UMNO, Lelaki Ni Kena Tahan dan Akaun Twitter Dirampas
Loading
00:00 /
RSS Feed
Share
Link
Embed

Download file | Play in new window

Jangan main-main! Korang yang kuat mengutuk kerajaan dan parti politik tertentu kat laman sosial kena hati-hati sekarang sebab takut kena dakwa dengan pihak berkuasa. Baru-baru ni, seorang lelaki telah ditahan lepas dia mengkritik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, lapor WOLRD OF BUZZ.

Msian Arrested And Twitter Account Confiscated By Mcmc For Criticising Pm Najib And Umno World Of Buzz 2
sumber: wob

Muhammad Hafiz Rayyan yang berusia 24 tahun ni seorang yang lantang bersuara mengenai PM Najib dan kerajaan di laman Twitter peribadi. Dia sekarang dikatakan dah ada 40,000 followers dan memang selalu update tweet yang mengandungi kritikan dan pendapat pedas tentang kerajaan.


SKMM serbu rumah

Dalam satu kenyataannya di Twitter, Hafiz Rayyan menceritakan semula apa yang berlaku pada 8 April lepas bila dia dah ditahan oleh 9 orang polis dan pegawai Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) yang menyerbu rumah ayahnya tanpa maklum kepadanya apa-apa dahulu. Mereka kemudian menahan Hafiz Rayyan tanpa waran dan merampas iPhone 5s darinya.

Susulan penangkapan tu, Hafiz kemudian beri statement dalam press conference yang diadakan dengan Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) semalam (17 April) untuk ceritakan detik hitam semasa dia dibawa ke balai polis dekat Klang.

“Saya dimaklumkan bahawa saya disiasat di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia berkenaan dua tweet saya yang telah mengkritik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan mengatakan bahawa kita harus memberi peluang kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memegang tampuk kuasa,” kata Hafiz Rayyan.

Msian Arrested And Twitter Account Confiscated By Mcmc For Criticising Pm Najib And Umno World Of Buzz 3
sumber: wob
Msian Arrested And Twitter Account Confiscated By Mcmc For Criticising Pm Najib And Umno World Of Buzz 5
sumber: wob

 

Berikut antara tweet Hafiz yang kena kondem tu:

Msian Arrested And Twitter Account Confiscated By Mcmc For Criticising Pm Najib And Umno World Of Buzz 4
sumber: wob

Bagi korang yang masih tak tahu, Seksyen 233 ni mendakwa mana-mana individu yang guna kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian untuk hantar apa-apa komunikasi yang dianggap offensive dan boleh sebabkan gangguan kat orang lain. Hmm agak subjektif akta ni!

 

Pihak berkuasa paksa beri akses Twitter peribadinya

Pada masa kejadian berlaku, Hafiz katanya tak diberikan peluang langsung untuk contact peguamnya dan dah dipaksa untuk bagi statement tanpa kehadiran peguam di sana. Dia jugak mendakwa pihak berkuasa dah memaksa dia untuk beri akses Twitter peribadinya, @HafizRayyan bersama password akaun tersebut. Oh my! 

“Saya dah ditahan selama empat jam sebelum mereka melepaskan saya. Macam mana pun, bila saya check akaun Twitter, saya dapati mereka dah tukar password dan alamat emel. Saya tak boleh log in sehingga saya minta bantuan Twitter untuk mendapat akses,” jelas Hafiz lagi.

Peguam Hafiz pula memberitahu bahawa SKMM sebenarnya tak ada hak untuk tidak membenarkan Hafiz log in semula ke akaun Twitter dan apa yang mereka lakukan ni agak keterlaluan. Hafiz jugak percaya yang dia telah menjadi target kerana sering meluahkan rasa tak puas hati dengan PM Najib dan pro parti pembangkang. 

Msian Arrested And Twitter Account Confiscated By Mcmc For Criticising Pm Najib And Umno World Of Buzz 6
sumber: wob

 

Msian Arrested And Twitter Account Confiscated By Mcmc For Criticising Pm Najib And Umno World Of Buzz 7
sumber: wob
Msian Arrested And Twitter Account Confiscated By Mcmc For Criticising Pm Najib And Umno World Of Buzz
sumber: wob

“Saya takut apabila tarikh pilihan raya makin dekat, penangkapan seperti ni akan jadi lebih kerap dan kita rakyat biasa seperti awak dan saya akan didakwa hanya kerana kita berani suarakan kritikan kepada kerajaan dan Perdana Menteri,” katanya di akhir sesi press conference.

Menurut Hafiz, SKMM selepas itu tak buat sebarang tindakan follow up dengannya tetapi SUARAM kini pulak sedang mengkaji semula kes ni kerana ia dirasakan seakan-akan gertakkan politik, tambahan pula PRU14 makin dekat sekarang. Setakat ni, Hafiz akan merujuk peguamnya sama ada dia boleh mengambil tindakan undang-undang atas apa yang berlaku atau tidak.

Tonton video di bawah:

https://lobakmerah.com/wp-content/uploads/2018/04/10000000_1299382183527877_5397493892033544192_n.mp4

Fuh semakin hari, semakin panas drama PRU14 kali ni! 

Baca: PM Najib Nasihat Pelajar Sokong UMNO dan Elak Tsunami Melayu Sebagai Tanda Balas Jasa MARA 

Umno

ShareTweet

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Terkini

  • Sjr Kit Air Liur Pemandu Vape Piu Piu Magic Mushroom

    “Kena calit air liur…” – Polis Bakal Guna Kaedah Ini, Buru Pemandu Khayal V*pe ‘Piu Piu’ & Magic M*shroom

  • Syaz Ft 2026 06 26T165628.078

    Dah Bau Nasi Minyak! Taylor Swift & Travis Kelce Bakal Berkahwin Di Madison Square Garden?

  • Syaz Ft 2026 06 26T152020.014

    Kanak-Kanak 9 Tahun Meninggal Dunia Dipercayai Terjatuh Dalam Bilik Air

  • Aisyah Hijanah Kesilapan Buku Ayat Al Quran

    Aisyah Hijanah Mohon Maaf, Akui Kesilapan Penulisan Ayat Al-Quran Dalam Buku Terbitannya

  • Khizir Lemas

    “Wira kecil” – Ribuan Hadiri Pengebumian Khizir, Kanak-kanak Yang Tewas Selepas Selamatkan Rakan Lemas

Video Terbaru

  • Screenshot 2026 03 28 121532

    Bila Jasad Dalam Meeting, Tapi Mental Kat Kampung

  • Belanjawan 2026

    [TONTON] Siaran Langsung Pembentangan Belanjawan 2026 Oleh YAB Perdana Menteri

  • Freepik The Style Is Candid Image Photography With Natural 29213

    Kenapa PRN Sabah 2025 Jadi Titik Penting Untuk Generasi Baru?

  • 5

    Gabungan Legenda dah Tiba!

  • Image

    AirAsia Diskaun Sehingga 33%

Siaran Akhbar

  • Collage 10

    Generali Malaysia Lancar Pelan Perlindungan Baharu untuk Keluarga Kurang Berkemampuan

  • Collage 9

    City University Malaysia Melancarkan Sekolah Animasi & Reka Bentuk Permainan Baharu untuk Membentuk Generasi Pencipta Seterusnya

  • Perk Ft

    Lebih 2,000 Peluang Kerjaya Menanti Rakyat Johor Sempena Karnival Lindung Kerjaya MADANI Anjuran PERKESO

IKUTI KAMI

  • Facebook
  • twitter
  • Instagram
  • youtube

Video Terbaru

  • Screenshot 2026 03 28 121532

    Bila Jasad Dalam Meeting, Tapi Mental Kat Kampung

  • Belanjawan 2026

    [TONTON] Siaran Langsung Pembentangan Belanjawan 2026 Oleh YAB Perdana Menteri

Terkini

  • Ft Artis Hollywood Kantoi Curang

    Curang Ke Tak Ni? 4 Artis Hollywood Kantoi Curang Tapi Ramai Yang Ragu-ragu

  • Datuk Red Kahwin Adira Bahagia

    Datuk Red Bakal Berkahwin Kali Ketiga Julai Depan, Adira Suhaimi Tumpang Bahagia

  • Ft Madonna

    Pakai Gaun Senteng Ketika Paris Fashion Week, Ramai Mula Terkedu Tengok Penampilan Terkini Madonna

  • Syaz Ft 2026 06 25T104317.025

    “Uda kak” – Aisha Retno Jawab Dakwaan Netizen Seberang Isu Tukar Lirik Lagu ‘Rollerblade’ Di Pentas Akhir TTMM2

Sebahagian daripada network INFLUASIA. Copyright © 2026 Lobak Merah.

  • Hantar Artikel
  • Pengiklanan
  • Hubungi
  • Syarat Perkhidmatan
  • Privacy Policy
Back to Top
Close
  • Semasa
  • Berita Sosial
  • Gaya Hidup
  • Hiburan
  • Video
  • Pengiklanan
  • Hantar Artikel
  • Hubungi
  • Facebook
  • twitter
  • Instagram
  • youtube