in

”Ada niat nak buat provokasi” – Graduan UM Ditahan Sebelum Masuk Ke Dewan

Feature Image Graduan

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Baru-baru ni tular cerita pasal seorang graduan Universiti Malaya yang melakukan provokasi semasa majlis konvokesyen sedang berlangsung.Disebabkan kejadian itu juga UM telah menghalang seorang lagi graduan yang didakwa mempunyai niat untuk melakukan provokasi yang sama semasa majlis konvokesyen berlangsung.

Lelaki tersebut yang dikenali sebagai Edan Kon Hua En merupakan graduan Fakulti Perniagaan dan Perakaunan.

Melalui Facebook miliknya, Edan meluahkan rasa kecewa disebabkan tidak dapat masuk kedalam dewan bersama rakan-rakan kerana dihalang oleh pegawai bertugas.

Dia turut memaklumkan bahawa, pegawai tersebut tidak memberikan alasan yang kukuh mengenai punca dia ditahan.

很遗憾,可能因为我是新青年前主席,所以被禁止进入会场领取我的毕业证书。

Posted by Edan Kon Hua En on Monday, October 14, 2019

Edan juga telah membuat kenyataan di Facebook nya mengenai sebab-sebab dia di tahan dan tidak dibenarkan untuk masuk ke dalam dewan.

[Yang lemah di sebelah kiri, Yang berkuasa di sebelah kanan]Pada hari ini, jika anda ada mengekori laman Facebook…

Posted by Edan Kon Hua En on Tuesday, October 15, 2019

Disebabkan kejadian ini, pihak pentadbiran UM telah membuat penjelasan melalui kenyataan media mengenai insiden graduan fakulti perniagaan dan perakaunan yang tidak dibenarkan menyertai istiadat konvokesyen.

Menurut kenyataan media UM, graduan tersebut mempunyai niat untuk melakukan provokasi semasa majlis berlangsung.

“Hasil pemeriksaan ke atas graduan terbabit yang dijalankan pagi semalam, pihak kami telah memui sekeping plakad yang dilipat, dalam pemilikan graduan tersebut yang mengandungi perkataan-perkataan yang bersifat provokatif.”

“Anggota polis bantuan UM meminta graduan terbabit menyerahkan plakad tersebut kepada mereka,” menurut kenyataan itu tanpa menyebut nama pelajar berkenaan.”

Posted by University of Malaya on Tuesday, October 15, 2019

“Berdasarkan siasatan awal yang telah dijalankan oleh pihak universiti, graduan ini didapati menggunakan akaun Facebooknya untuk menghasut graduan UM yang lain untuk turut serta dalam usahanya mendesak naib canselor untuk meletakkan jawatan.

Apa yang kami bimbangkan adalah usaha berbentuk hasutan dengan memainkan agenda perkauman ini bukan hanya berkemungkinan mengancam keselamatan naib canselor, tetapi lebih daripada itu menggugat ketenteraman dan kerukunan awam terutama di Universiti Malaya.

“Masih mendukung prinsip kebebasan bersuara”

Menurut kenyataan media itu juga, UM masih mendukung prinsip kebebasan untuk bersuara, namun masih perlu bersesuaian dengan cara dan tempat.

Betul tu! admin pun setuju, kalau nak provoke pun kena lah sesuai dengan masa and tempat.

 

Baca: “Mohon tarik balik Ijazah”- UM Buat Laporan Polis Terhadap Tindakan Graduan Biadab

Feature Image Um Media

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.