“Trak 1 tan FRU terperosok bawah bas ekspres”- Tragedi Berdarah Disebalik Lagu Pusara Di Lebuhraya, Pendedahan Kisah 11 Anggota Maut

Korang pernah dengan lagu Pusara Di Lebuhraya nyanyian Ekamatra? Lagu tu walaupun telah lama dihasilkan namun ia tetap menjadi siulan dan dendangan anak-anak muda sehingga ke hari ini.

Namun korang tau tak yang sebenarnya lagu tersebut dikatakan menceritakan tentang kisah tragis yang menimpa anggota Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) sewaktu dalam perjalanan ke Terengganu bagi latihan Op Musang.

Kisah ini kami kongsikan daripada twitter @rizorawang sempena sambutan Hari Polis Ke-212 semalam.

 

Kisah tentang pengorbanan anak bangsa yang sering diperlekehkan

Rasanya sebagai anggota polis atau mana-mana anggota keselamatan, mereka memang sentiasa kena bersedia dengan sebarang bentuk kecemasan, operasi atau pun latihan mengejut.

Sebab itu hanya yang mempunyai ketahanan mental dan fizikal yang kuat  sahaja mampu untuk teruskan tanggungjawab sebagai pasukan keselamatan negara seperti polis ni..Betul, memang salute habis dengan dorang ni.

 

Kovoi 2 command vehicle, 1 land rover, 1 trak kecil dan trak 1 tan gerak ke Lebuhraya Karak tapi bila hampir sampai Terowong Genting Sempah…

Sumber : Google

Korang bayangkan bagaimana perasaan Konstabel Mohd Azhari waktu tu? Perjalanan yang sepatutnya lancar ke Terengganu tiba-tiba dikejutkan dengan suara jeritan dan raungan di lebuhraya.

Sumber : Twitter

 

Catat sejarah sebagai antara nahas terburuk sejak Lebuhraya Karak dibuka pada 1978

Sumber : Twitter

 

Gugur mereka bukan dalam peperangan tapi mungkin atas kecuaian manusia

Berita itu bukan hanya menggemparkan semua anggota polis dan rakyat Malaysia malah Ketua Polis Negara, Tan Sri Haniff Omar pada ketika itu pun terkedu seketika dengan tragedi yang menimpa anak-anak buahnya.

Semoga kesemuanya ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman dan beramal soleh. Al fatihah

Baca : Tragedi Hwaseong: 2 Juta Polis Terlibat 20 Ribu Suspek Ditahan 40 Ribu Cap Jari Diambil Tapi 10 Wanita Mati Sia-sia, Pembunuh Kekal Misteri.

Ditulis oleh Isa Zubir

Sejenis manusia yang sempoi, masuk air dan kuat makan. Spesis makhluk yang kalau gelak tak ingat dunia, tapi tak perlu risau sebab aku still waras lagi. Perkara paling penting dalam hidup aku - FAMILY dan KERJAYA, yang lain jatuh nombor dua.