in

Tragedi Santa Cruz: Kisah Hitam Timor Leste Sebelum Capai Kemerdekaan Yang Ramai Tak Tahu!

Lol

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Timor Leste merupakan sebuah negara yang boleh dikatakan paling lambat mendapat kemerdekaan di kawasan Asia Tenggara. Sebelum mereka mencapai kemerdekaan, negara Indonesia merupakan kerajaan persekutuan mereka sehingga tahun 1999.


Pengorbanan dan usaha mereka dalam merealisasikan impian untuk menjadi sebuah negara yang merdeka boleh dilihat melalui satu tragedi yang boleh dikatakan gelap bagi mereka. Tragedi tersebut dinamakan rusuhan Santa Cruz.

Timor Leste Santa Cruz Massacre 5Dcbb4C4097F367446530Bd2

Indonesia menolak kunjungan 12 orang wartawan

Sebuah delegasi parlimen dari Portugal berniat mengunjungi Timor Timur (nama lama Timor Leste) dengan membawa 12 orang wartawan antarabangsa pada tahun 1991, tiga bulan sebelum menjelang hari krismas.

Namun, niat tersebut ditolak oleh pemerintah Indonesia pada masa itu iaitu Soeharto kerana rasa tidak selesa apabila kedatangan mereka tersebut disertai para wartawan.

Lebih-lebih lagi apabila pegawai rahsia kerajaan atau dikenali sebagai intelijen Indonesia mengetahui perancangan para aktivis pro-kemerdekaan yang sudah bersiap sedia membuat sepanduk untuk menyambut kedatangan Portugal tersebut.

Niat mereka adalah untuk memberitahu dunia bahawa Timor Timur juga inginkan kemerdekaan dan keluar daripada takuk pemerintahan Indonesia. Mereka yang membuat sepanduk penyambutan delegasi Portugal di gereja Moteal Dili diawasi ketat ketat oleh pihak intelijen.

Kematian pro-kemerdekaan membawa kepada demonstrasi

Sehingga malam 27 Oktober 1991, sekumpulan pro-kerajaan yang bekerja untuk perisikan Indonesia mengejek aktivis pro-kemerdekaan dan mencetuskan rusuhan. Orang muda Timor Timur telah diprovokasi dan pergaduhan berlaku pada malam itu juga.

Sebastião Gomes, seorang aktivis pro-kemerdekaan Timor Timur, telah ditarik balik dari Gereja dan ditembak jatuh oleh tentera Indonesia dan mayatnya ditemui pada pagi hari 28 Oktober 1991 dekat gereja Moteal.

Santa Cruz Massacre 1991

Pada 12 November, lebih daripada dua ribu orang berarak dari gereja di mana satu acara disambut untuk mengenang Sebastião Gomes dan sehingga tanah perkuburan Santa Cruz, tempat dia dikebumikan, untuk memberi penghormatan kepadanya.

Semasa mereka meneruskan berjalan mereka menjerit “Timor Leste! Timor Leste! Timor Leste!” Konvoi penunjuk perasaan berjalan kira-kira 4 kilometer ke tanah perkuburan Santa Cruz, tempat Gomez dikebumikan.

Tidak lama selepas itu, tentera Indonesia melepaskan tembakan secara rawak ke arah penduduk dengan membunuh 271 orang di tempat kejadian manakala 127 lagi cedera.

Semasa kejadian tersebut, didapati ramai yang bergelimpangan lari dan segelintir daripada mereka yang terpaksa bersembunyi di sebalik kubur.

Naom 617A3Caa43754

Beberapa penunjuk perasaan juga telah ditangkap dan dibebaskan hanya pada tahun 1999, pada masa referendum untuk kemerdekaan. Dikatakan juga penjara yang meletakkan sekumpulan penunjuk perasaan ini sangatlah menyayat hati.

 

Rakaman kejadian oleh Max Stahl punca dunia membuka mata dan satu langkah kemerdekaan Timor Leste

Kejadian tersebut sempat dirakam oleh salah seorang wartawan luar negara, Max Stahl semasa insiden boleh dikatakan kejam itu berlaku.

Peristiwa tersebut mendapat kecaman yang hebat oleh dunia dan ramai yang mengutuk perbuatan yang telah dilakukan oleh tentera Indonesia pada ketika itu.

Pada tahun 1992 Rui Veloso, seorang pemuzik Portugis, menggubah dan mempersembahkan lagu Maubere yang memihak kepada perjuangan Timor.

Pada 12 November 1991, Timor-Leste telah mengalami detik tragis ini dalam sejarahnya, tetapi kesannya terhadap pendapat umum menjadikan peristiwa ini sebagai salah satu langkah terpenting dalam usaha mereka untuk menjadi sebuah negara yang merdeka.

Selepas pembunuhan beramai-ramai Santa Cruz, hampir semua negara mula menyokong Timor-Leste dan mengiktiraf hak penduduk mereka untuk menentukan sama ada Timor-Leste harus merdeka atau tidak justeru berlaku dengan referendum lapan tahun kemudian, pada 30 Ogos 1999.

Infografik Insiden Santa Cruz Mozaik Rangga Ratio 9X16 1

Akhir kata, perjuangan ini seharusnya perlulah menjadi ingatan untuk semua agar semangat kenegaraan sentiasa dipupuk dalam diri kita. Walaupun ia berlaku di luar negara, kita sebagai rakyat Malaysia juga perlu mengambil iktibar terhadap kisah yang dikongsikan di atas.

Baca: “Bersepahhh” – Netizen Pelik Tengok Paparan SEA Games 2021 Hampir Kesemua Negara Salah Bendera

Screenshot 2022 08 05 At 7.22.04 Pm

 

 

Sumber: Portal
Sumber: Portal
Sumber: Portal
Sumber: Portal

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.