Takut Diugut Suami, Wanita Benarkan Anak Dirogol Bapa Kandung Selama 3 Tahun

Selalunya apabila kita mengetahui diri atau orang lain di dalam masalah, kita akan bertindak melaporkan hal tersebut kepada pihak berkuasa supaya tindakan lanjut dikenakan secepatnya. Lagi-lagi kalau masalah itu menimpa anggota keluarga kita sendiri. Yelah siapa yang mahu anggota keluarga kita sendiri dianiaya, kan? Namun apa yang berlaku di Saratok sebaliknya pula.

Menurut NST, seorang ibu bertindak mendiamkan diri apabila mengetahui anaknya menjadi hamba seks kepada bapa kandungnya. Kejinya!

Gambar hiasan

Ibu berkenaan yang berusia 40 tahun mengatakan bahawa dirinya telah diugut oleh bapa mangsa atas cubaan masuk campur dan disebabkan itu dia tidak berani melaporkan hal berkenaan kepada sesiapa.

Menurut Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sarawak, Datuk Dev Kumar, siasatan masih dijalankan untuk memastikan “kesahihan” tuntutan yang dibuat oleh ibu mangsa.

Si anak yang sudah tidak tahan akan penderaan seksual yang dilakukan bapanya kemudian mengadu akan masalahnya itu kepada pihak kaunselor sekolah. Dia juga melaporkan bahawa dia telah dirogol oleh bapanya sebanyak tujuh kali sejak dia berusia 12 tahun.

Gambar hiasan

Tambahnya lagi, dirinya telah dirogol buat pertama kali di sebuah pondok yang terletak di ladang kelapa sawit Kabong pada tahun 2014 dan insiden selebihnya telah mengambil tempat di rumahnya sendiri di Kampung Kabong. Ish apa punya bapa ni!

Si bapa yang juga seorang petani telah pun ditahan polis dan akan direman sehingga 1 September untuk siasatan lanjut. Kes kini sedang disiasat mengikut Seksyen 376B Kanun Keseksaan yang akan membawa kepada hukuman penjara maksimum selama 30 tahun dan juga sebatan jika disabitkan bersalah.

Macam-macam kes zaman sekarang. Kepada sesiapa yang mengalami masalah yang sama atau tahu sesiapa yang mengalami masalah sedemikian, laporkan sahaja kepada polis. Kenapa nak sorokkan benda yang salah? Kalau takut diugut, biarkan polis saja yang uruskan. 

Baca: Dua Beradik Dirogol Bapa Kandung, Datuk dan Dua Bapa Saudara Sejak Enam Tahun Lalu

Ditulis oleh Nabilla Raihan

Seorang yang ambivert dan kreatif dari segi penulisan dan lukisan. "On time" dan "goal driven" adalah moto yang sering diketengahkan gadis ini.