in

Tak Nak Jadi Andartu, Ramai Wanita Di Kelantan Sanggup ‘Kahwin Kontrak’ Dengan Lelaki Warga Asing?

Cats 27

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Isu pasal ‘kahwin kontrak’ ni kita selalu dengar dalam drama atau cerita yang disiarkan dekat TV. Tapi, ianya juga berlaku dalam kehidupan sebenar di mana ada sesetengah orang yang sanggup berbuat demikian atas sebab-sebab tertentu.


Apa yang membimbangkan, ia terjadi dalam negara kita sendiri melibatkan beberapa wanita di Kelantan yang sanggup ‘kahwin kontrak’ dengan lelaki warga asing demi nak elak stigma dilabel sebagai andartu dalam masyarakat.

A1

Artikel berkaitan: Anak Hasil Perkahwinan Wanita Malaysia Dengan Orang Asing Layak Dapat Warganegara

Menurut Harian Metro, majoriti wanita tersebut adalah stabil dari segi kewangan. Pada masa yang sama, dorang juga akan tawarkan bakal pasangan dorang beberapa ganjaran seperti elaun bulanan, tempat tinggal, kenderaan dan peluang perniagaan.

Adakalanya, ganjaran tu adalah sebahagian daripada perkahwinan kontrak tersebut di mana setiap pasangan berjanji untuk kekal berkahwin bagi tempoh tertentu sehingga lima tahun.

Media 7268C97Ebdd9B6768E8F42153415Dc54

Artikel berkaitan: “I tak nak masak, kemas rumah” – Wanita Sanggup Bayar Lelaki Untuk Kahwin Kontrak Dikecam Netizen

Menurut data imigresen yang diperoleh The New Straits Times, sejumlah 17,137 permohonan pas lawatan sosial jangka panjang dibuat penduduk Kelantan untuk pasangan warga asing dorang pada 2022 berbanding 17,036 pada tahun lepas.

Apa yang mengejutkan, sejumlah purata 12 ribu wanita memohon pas untuk suami warga asing setiap tahun di mana majoritinya berasal dari Thailand, Bangladesh dan Myanmar.

Tak cukup dengan tu, sumber Imigresen juga mengatakan trend kahwin kontrak ni bukanlah benda yang baru dalam kalangan masyarakat Malaysia.

“Dalam kontrak biasanya bertahan lebih tiga tahun, wanita kebanyakannya janda kaya dan anak dara tua bersetuju membayar warga asing dengan jumlah tertentu setiap bulan.”

“Suami baharu mereka kemudiannya akan ditugaskan untuk menguruskan perniagaan isteri atau peluang baharu.”

Tambah sumber tu lagi, wanita tersebut berbuat demikian untuk mengelak kesunyian di samping berpendapat yang lelaki Malaysia lebih gemar kahwin dengan wanita yang lebih muda.

Ada juga antara dorang yang sanggup berkahwin kontrak kerana bosan dilabel sebagai anak dara tua manakala yang janda pula inginkan seseorang sebagai peneman hidup.

Apa pendapat korang pasal kahwin kontrak ni?

Sumber: Harian Metro

 

Sumber: Harian Metro

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.