in

Tak Nak Bagi Dua Anak Kena Tangkap Sebab Hisap Dadah, Mak Halang AADK Masuk Rumah Sambil Pegang Parang

Collage 59

Naluri seorang ibu, buruk mana pun anak dorang tetap nak lindungi tapi kadang-kadang ada yang memudaratkan.

Baru-baru ini, Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) telah melakukan serbuan di sebuah rumah di Batu Kurau, Perak. Tanpa disangka-sangka, mereka perlu berdepan dengan kemarahan seorang ibu.

Menurut Harian Metro, seorang wanita berusia 60 tahun telah berdiri di pintu rumahnya bertemankan sebilah parang untuk melindungi dua anak lelakinya yang sedang khayal dengan dadah di dalam rumah dari ditahan.

Anak-anak lelakinya yang berusia 18 dan 20 tahun dikehendaki oleh pasukan AADK atas dakwaan memiliki dan mengguna dadah. AADK telah mengepung rumah tersebut namun tindakan ibu tersebut telah menyebabkan dua anak lelakinya itu cuba untuk larikan diri.

Aadk Drug Bust

Kami ambil masa 30 minit untuk yakinkan wanita itu bagi bekerjasama dengan AADK dan beri kami masuk ke dalam untuk memeriksa rumahnya.”

Penolong Pengarah Penguatkuasaan AADK Perak, A Reuben berkata, dua lelaki ini telah berjaya melarikan diri ketika serbuan yang lalu dan kali ini dua penagih tegar itu berjaya memanjat bumbung untuk cuba melepaskan diri namun sempat ditahan oleh pasukan yang telah mengelilingi rumah itu.

Walaupun tiada dadah ditemui di premis tersebut, ujian air kencing yang dijalankan menunjukkan yang dua adik beradik ini positif dadah.

Kerjasama daripada ahli keluarga penting dalam membantu proses pemulihan bagi seseorang penagih dadah.

“Jika sikap ahli keluarga enggan bekerjasama dengan mempertahankan suspek, ia akan menyukarkan seseorang penagih itu untuk pulih daripada gejala dadah.”

 

Baca: “Tak sangka sebab anak saya dijaga baik” – Wanita Terkejut Dapat Tahu Pengasuh Anak Rupa-Rupanya Penagih Dadah

Screenshot 2021 03 29 At 2.45.29 Pm

Sumber: TRP