in

“Tak boleh brain kalau ada yang buat lagi” – Mufti Wilayah Jawab Persoalan Mengenai Isu Viral ‘Photoshoot’ Di Kubur

Feature Image Mufti

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Beberapa hari yang lepas, tular beberapa gambar wanita yang berada di kawasan perkuburan Kristian memakai busana pengantin dan dipercayai sedang melakukan sesi photoshoot.Isu ini telah mendapat perhatian sehingga ke pengetahuan Mufti Wilayah Persekutuan.

Perkara ini juga telah diberikan respon oleh mufti melalui laman rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Antara persoalan yang dibangkitkan ialah gambar photoshoot yang dilakukan di kawasan perkuburan Kristian dan bertujuan untuk melakukan sesuatu yang berlainan.

Ini jawapan dari Mufti Wilayah Persekutuan.

Sebelum kita menjawab soalan yang dikemukakan, kami ingin menjelaskan dahulu bahawa melawat kubur dibenarkan sama ada mereka beragama Islam atau tidak.

Ini adalah pendapat yang dikemukakan oleh Imam al-Nawawi. Beliau menyatakan bahawa adalah dibenarkan bagi seorang Muslim untuk mengikuti urusan pengebumian kawan-kawan atau saudara-mara mereka, sama dengan keputusan untuk melawat kubur mereka. Beliau (Imam al-Nawawi) menyatakan bahawa ini adalah pendapat majoriti ulama. (Rujuk: Al-Majmu ‘Syarh Al-Muhazzab, 5/144).

Kubur Islam 1
Sumber: google

Malah, tujuan lawatan ini tidak lain adalah untuk mengingatkan kita tentang kematian yang pasti akan dialami oleh setiap manusia. Ini sesuai dengan hadith Nabi SAW di mana dia berkata:

قد كنت نهيتكم عن زيارة القبور فقد أذن لمحمد في زيارة قبر أمه فزوروها فإنها تذكر الآخرة

Rasulullah SAW bersabda: “Saya telah mengharamkan kamu untuk melawat kubur, tetapi Muhammad telah diizinkan untuk mengunjungi makam ibunya: jadi kunjungi mereka, kerana mereka akan mengingatkan kamu tentang akhirat.”

Sahih Muslim (1977), Jami ‘Al-Tirmidhi (1054) & Sunan Abu Dawud (3235)

Bukan untuk berseronok

Ini memberikan makna bahawa tujuan lawatan bukan semata-mata untuk keseronokan dan mengisi masa lapang. Sebaliknya, ia sepatutnya mengingatkan kita tentang keimanan dan kematian yang akan datang.

Adab ziarah di perkuburan

Begitu juga ketika mengunjungi perkuburan, ada adab yang perlu diketahui. Antaranya ialah:

Sekiranya ia merupakan perkuburan umat Islam, maka Sunnah memberikan salam dan berdoa untuk mereka. Ucapan seperti yang diriwayatkan adalah:

السلام عليكم أهل الديار من المؤمنين والمسلمين وإنا إن شاء الله للاحقون أسأل الله لنا ولكم العافية

“Damai sejahtera kepada penduduk kota (kubur).” Dalam hadits yang disampaikan oleh Zuhair (kata-kata): “Salam sejahtera kepadamu, penduduk kota, antara orang-orang yang beriman, dan umat Islam, dan Insyaallah kami akan menyertai kamu. “

Sahih Muslim (975)

Kalau kubur bukan orang Islam, maka dilarang memberi salam dan berdoa kepada mereka.

Tidak dibenarkan duduk di kubur. Ini sesuai dengan hadith yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah di mana Rasulullah SAW bersabda:

لأن يجلس أحدكم على جمرة فتحرق ثيابه فتخلص إلى جلده خير له من أن يجلس على قبر

“Lebih baik jika seseorang itu duduk di atas bara yang membakar pakaiannya dan bersentuhan dengan kulitnya daripada duduk di atas kubur.”

Sahih Muslim (971)

Terdapat banyak cara lain ketika melawat kubur seperti tidak dibenarkan untuk mengucapkan kata-kata yang tidak baik, tidak melakukan tindakan yang mungkin membawa kepada fitnah.

Kubur Kristian 1
Sumber: google

Tidak dibenarkan sebab boleh jatuh fitnah 

Kembali kepada soalan yang dibangkitkan, kita melihat bahawa tindakan mengadakan photoshoot perkahwinan di tanah perkuburan Kristian untuk keseronokan dan menjadi berbeza atau unik adalah tidak dibenarkan dan boleh membawa kepada fitnah. Malah, ia bertentangan dengan petikan Al-Quran dan Sunnah yang memerintahkan kita untuk menunjukkan penghormatan kita terhadap tanah perkuburan dan mayat walaupun mereka bukan Islam. Ini sesuai dengan firman Allah SWT:

ولقد كرمنا بني آدم

“Dan sesungguhnya Kami telah memberi penghormatan kepada anak-anak Adam,”

Surah al-Isra ‘(70)

Imam Jalaluddin al-Suyuti dan Imam Jalaluddin al-Mahalli berkata bahawa kita dilarang menghina atau mencemarkan mayat mereka. (Rujuk: Tafsir Al-Jalalain, 5/108)

Kami melihat bahawa tindakan mengadakan photoshoot perkahwinan di tanah perkuburan kaum bukan Islam dengan pose dalam pelbagai bentuk adalah penghinaan terhadap si mati yang dikuburkan di sana dan lebih buruk, boleh menyakiti perasaan keluarga.

Nabi SAW pernah berkata:

كسر عظم الميت ككسره حيا

“Memecah tulang orang mati itu seperti memecahkannya apabila dia masih hidup.”

Ini menunjukkan bahawa apa-apa bentuk penghinaan dan pengaiban terhadap si mati sama ada dengan tindakan atau perkataan adalah tidak dibenarkan. Apatah lagi dengan mengambil gambar yang tidak sepatutnya dilakukan di tanah perkuburan. Ini boleh dianggap sebagai satu bentuk penghinaan.

Tindakan ini boleh mengakibatkan kemarahan kepada orang Kristian yang akhirnya membawa mereka untuk melakukan perkara yang sama di tanah perkuburan umat Islam.

 

Baca: “Gambar tu bukan untuk marketing” – Pemilik Butik Pengantin Mengaku Salah Upload Gambar Photoshoot Kubur Di Media Sosial

Yererr

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.