“Saya tak anggap diri saya orang Cina. Saya rakyat Malaysia” – Lim Guan Eng

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:“Saya tak anggap diri saya orang Cina. Saya rakyat Malaysia” – Lim Guan Eng

&nbsp
 
00:00 /
 
1X

Semalam, Perdana Menteri kita telah membuat sidang media untuk mengumumkan kabinet baru di bawah pentadbirannya. Bagaimanapun, hanya  tiga menteri kabinet yang diumumkan, sementara selebihnya akan dimaklumkan dalam waktu yang terdekat.

Tiga menteri yang diumumkan adalah:

  1. Menteri Kewangan: Lim Guan Eng
  2. Menteri Pertahanan: Haji Mohamad bin Sabu
  3. Menteri Dalam Negeri: Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin bin Haji Mohd

Selepas dimaklumkan tentang tiga menteri di atas, timbul isu kerana ada yang mempersoalkan mengapa jawatan Menteri Kewangan disandang oleh kaum Cina. 

Sumber: WOB

Bagi yang tidak tahu, Lim Guang Eng adalah seorang bekas pegawai bank serta akauntan bertauliah yang berkelayakan. Sejak penasihat Menteri Kewangan, Tan Siew Sin, 44 tahun yang lalu, Menteri Kewangan dipegang oleh kaum lain dan kini Lim Guan Eng kembali mengulang sejarah itu, menjadi kaum Cina yang memegang jawatan tersebut.

Apabila ditanya oleh wartawan dari China tentang perkara itu, dia berkata,

Saya minta maaf, saya tak anggap diri saya orang Cina. Saya seorang rakyat Malaysia”

Yesss ini yang kita semua nak!

Baca: “Agensi kerajaan akan disiasat kerana rasuah” – Tun M

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Zarith Sofea

Seorang gadis yang minat membaca dan melayari internet untuk lebih cakna tentang gosip dan berita terkini. Peka dengan keadaan semasa tetapi tidak mudah terpengaruh dengan budaya fitnah yang tidak sihat.