in

“Sangat tak sensitif” – Pembatalan Cuti Thaipusam Negeri Kedah Dikritik Bekas Menteri

Baru-baru ini, Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor ada mengumumkan pembatalan percutian sempena hari Thaipusam di negeri tersebut memandangkan semua aktiviti perayaaan harus dibatalkan kerana PKP.

 

Tiada cuti peristiwa. Oleh sebab tak ada perayaan tahun ini, tidak akan ada cuti umum.”

Bagaimanapun, Dr. Xavier Jayakumar, bekas Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli mengatakan bahawa tindakan seperti itu “sangat tidak sensitif” kepada masyarakat Hindu di Malaysia.

Beliau anggap tindakan sembrono ini telah membuat banyak orang marah dan menyusahkan dan bertentangan dengan semangat Malaysia, menerusi Facebook miliknya.

Dia menambah bahawa pengumuman itu amat mengejutkan bahkan pemimpin PAS yang memerintah negeri Kedah sebelumn ini tidak membuat keputusan seperti itu.

Membatalkan cuti umum hanya kerana penganut Hindu tidak dibenarkan berkumpul di kuil atau mengadakan perarakan untuk Thaipusam tahun ini, baginya ia sangat ta boleh diterima paai.

“Ini jelas menunjukkan bahawa mereka sombong, tidak peka, dan tiada pendekatan dengan rakyat,”

“Tahun lalu, tidak ada cuti umum yang dibatalkan walaupun ada wabak. Menteri Besar Kedah jelas tidak memahami maksud Thaipusam kerana ia bukan hanya mengenai perarakan dan perjumpaan kuil, tetapi hari doa dan sembahyang yang dikhaskan kepada Tuan Muruga. ”

“Semua ini masih boleh buat di rumah, sama seperti Hari Raya.”

21 JANUARY 2021RESPONSE TO CANCELLATION OF THAIPUSAM PUBLIC HOLIDAY IN KEDAHKedah Menteri Besar Muhammad Sanusi Md…

Posted by Xavier Jayakumar on Wednesday, January 20, 2021

Dr Xavier juga menegaskan bahawa sembahyang di kuil masih dibenarkan walaupun jumlah kehadiran akan berkurangan kerana SOP, dan mempersoalkan apakah alasan Muhammad Sanusi untuk membatalkan cuti umum itu.

“Adakah kerana masyarakat Hindu di Malaysia adalah golongan minoriti yang menurutnya sesuai untuk dipilih? Saya ingin mengingatkannya bahawa Malaysia mempunyai masyarakat berbilang kaum, pelbagai agama dan budaya. Tingkah laku xenofobik seperti ini tidak patut diberi muka. “

“Adakah ini” PAS untuk semua “? Adakah ini orang Malaysia? Tidak. Ini semua dilakukan hanya untuk menunjukkan kekuatan mereka. Jenama politik pendendam ini akan merugikan dan memecah belahkan perpaduan negara.”

“Menteri Besar Kedah malah mengatakan hal yang sama akan berlaku untuk perayaan Tahun Baru Cina bulan depan.”

Dr Xavier kemudian menyebutkan bahawa Muhammad Sanusi telah menunjukkan true colours kepada semua rakyat Malaysia dan mendesaknya untuk letak jawatan.

“Berkali-kali anda telah menunjukkan bahawa anda tidak kompeten dan tidak dapat memimpin kerajaan negeri tanpa kontroversi.”

“Saya menuntut agar anda segera melepaskan jawatan anda sebagai Menteri Besar Kedah.”

Sementara itu, bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak juga menyatakan rasa tidak puas hati dengan pengumuman itu menerusi status Facebook yang mengatakan bahawa Thaipusam adalah salah satu perayaan terpenting bagi orang India di Malaysia.

“Negeri-negeri Malaysia telah mengumumkan festival ini sebagai cuti selama beberapa dekad. Walaupun perayaan tahun ini dipengaruhi oleh MCO, tidak perlu membatalkan cuti kerana keluarga India masih boleh meraikan di rumah masing-masing,  Mari kita teruskan tradisi ini. Kita 1Malaysia. “

Thaipusam adalah antara perayaan terpenting bagi kaum India di Malaysia.Negari-negeri Malaysia sudah berpuluh tahun…

Posted by Najib Razak on Wednesday, January 20, 2021

 

Baca : “Tak ada perayaan, tak ada cuti umum” – Tiada Sambutan Thaipusam Tahun Ini, Kerajaan Kedah Batal Cuti Peristiwa