in

PN Hilang Majoriti Bentuk Kerajaan Lepas 10 Ahli Parlimen BN Tarik balik Sokongan Semalam

Ft Pn Hilang Sokongan Majoriti

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Perikatan Nasional (PN) sokongan majoriti yang diperlukan untuk membentuk kerajaan semalam, apabila 10 ahli parlimen (MP) Barisan Nasional menarik balik sokongan mereka sebelum ini.Memetik laporan NST, Istana kemudian mengeluarkan kenyataan mengatakan bahawa sama ada PH mahupun PN, kedua-duanya tidak mendapat sokongan majoriti ahli Dewan Rakyat.

Difahamkan penarikan balik sokongan itu dilakukan melalui akuan bersumpah yang dihantar melalui e-mel kepada istana kira-kira jam 2 petang semalam dengan mengatakan…

“…Saya menarik balik sokongan saya kepada YB Tan Sri Dato Haji Mahiaddin Bin Md Yassin, ahli parlimen Pagoh (P143) sebagai Perdana Menteri ke-10.”

Screenshot 2022 11 23 134603

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah kemudiannya memanggil Ketua PN Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Pengerusi PH Datuk Seri Anwar Ibrahim ke istana, selepas jam 4 petang.

Beliau menyampaikan berita itu kepada mereka, membincangkan kebuntuan dengan kedua-dua pemimpin itu secara berasingan sebelum seterusnya memutuskan bahawa beliau mahu bertemu dengan 30 ahli parlimen BN, yang bilangannya diketuai oleh kedua-dua gabungan itu.

Dalam sidang media selepas menghadap baginda semalam, Muhyiddin berkata beliau telah menyerahkan SD kepada Istana Negara pada Isnin dan beliau mempunyai majoriti yang diperlukan untuk tuntutannya ke atas Putrajaya.

Semalam, semasa sidang media di kediamannya selepas mesyuarat istana, Muhyiddin membuat penolakan terbuka terhadap cadangan raja supaya PN dan PH bekerjasama dalam membentuk kerajaan.

“Saya mahu buktikan bahawa apabila kami mengemukakan ini (SD)… kami mempunyai lebih daripada 112 Ahli Parlimen (menyokong PN). Sebab itu kami yakin kami boleh membentuk kerajaan.

“Tetapi apabila saya berjumpa (Raja hari ini), baginda berkata ini tidak mencukupi.Saya tidak tahu apa sebabnya, tetapi buktinya ada.”

Satu sumber memberitahu NST bahawa langkah itu dilakukan secara rahsia selepas penggerak plot itu menghubungi Pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS) Tan Sri Abang Johari Tun Openg melalui ejen untuk mengelirukannya bahawa 18 pemimpin Umno bersama mereka menyokong PN .

“Ini adalah rekaan sepenuhnya. Kerana itu Sarawak hari ini tidak bercakap dengan pemimpin BN walaupun baru-baru ini mengatakan secara terbuka bahawa GPS akan mengikut telunjuk BN dalam memberi sokongan kepada PN.”

Baca : “Sekarang ni ada kekosongan jawatan (PM) dan terbuka utk permohonan”- Anwar Ibrahim

Ft Anwar Ibrahim Mengahdap Agong

Sumber: NST

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.