in

List Barang SST Dah Keluar! Netizen Mengeluh Kena Jadi Kaya Untuk Cantik

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Lepas GST dimansuhkan, kerajaan sekarang bakal perkenalkan cukai SST bermula September 2018 nanti. Bagi yang tertanya-tanya barang apa yang dikenakan SST, haa senarainya dah pun keluar dan tengah viral di media sosial sekarang.


Antara banyak-banyak list barang yang disenaraikan seorang pengguna Twitter bernama @TOKhairul, list barang skincare yang dikenakan SST 10% menjadi topik perbualan hangat bagi netizen di luar sana. Habislah gegadis yang beauty conscious tu. Nak kena jadi kaya kalau nak cantik! 

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Tweet ni telah mendapat perhatian netizen wanita yang mula plan nak borong skincare products banyak-banyak dan sehingga ada yang nak buat movement bantah tindakan menteri. Kalau harga skincare tak turun, dorang nak undi BN pilihan raya akan datang! Fuh bukan main korang semua!  

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

So korang menyesal ke sebenarnya undi PH ni? Apa-apapun selain skincare products, ini barangan lain yang dikenakan SST. Paling best produk kesihatan tak dikenakan SST!

Ini antara list-list barang yang dikenakan SST. Check it out! 

Harga KFC dan McD akan naik?

Sumber: Twitter

 

Aiskrim dan topping ada SST 5% tapi budu dan belacan tak ada!

Sumber: Twitter

 

Air manis bergas dan air mineral kena 10% SST

Sumber: Twitter

 

Produk kesihatan dan ubat-ubatan tak kena SST! 

Sumber: Twitter

Ada banyak lagi produk yang disenaraikan dalam list SST ni, korang boleh je tengok selebihnya kat sini. Apa-apapun bagi admin, kita tunggu dan lihat je lah sama ada harga barang akan naik mendadak daripada sebelumnya atau ada penurunan harga kat barang lain.

Bagi yang nak borong produk skincare, korang dah boleh start minggu ni. Minggu depan dah September kan? Bertabah ye girls semua! 

Baca: 15 Item dan Perkhidmatan Yang Akan Dikecualikan SST

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.