in

“Lari dari cukai ke?” – Stokis Dakwa HQ Paksa Ambil Stok Inai Banyak-banyak & Bayar Guna Cash?

Collage 20

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Sekarang ni, ramai founder yang ambil stokis dan ejen untuk membantu luaskan lagi penjualan produk dorang kan?



Tapi baru-baru ni, seorang pengguna TikTok kongsikan perkongsian seorang stokis yang telah dipaksa founder inai untuk membawa wang tunai sebanyak RM70,000 untuk ambik stok di kilang.

Tanya banyak kali tak boleh ke bayar online. I transfer siap siap sebelum pick up pun tak boleh. Kena cash sahaja. Bawak la cash sambil doa tak jadi apa-apa.”

Whatsapp Image 2022 08 09 At 3.14.54 Pm 2

Dakwaan ini juga turut disahkan oleh stokis lain dengan mengatakan pihak HQ telah mengugut sekiranya tidak bayar menggunakan wang tunai, mereka tak dapat untuk ambil stok awal dan akan ditolak ke tarikh lain.

100k mesti cash kalau tak dorang tak nak accept. Suami mengamuk nak pergi buat report polis. Anything happen memang nak HQ bertanggungjawab.”

Whatsapp Image 2022 08 09 At 3.14.54 Pm Copy 1

Whatsapp Image 2022 08 09 At 3.14.54 Pm Copy 2 1

Menerusi ruangan komen, ramai netizen bersetuju yang cara ini memang bahaya kerana takut terjadi apa-apa di tengah jalan sebelum sempat ambil stok.

Selain itu juga, ada yang membuat spekulasi bahawa cara ini dibuat supaya founder tersebut boleh lari dari membayar cukai Lembaga Hasil Dalam Negeri dan turut mengatakan ia merupakan cara yang digunakan oleh banyak founder lain.

Whatsapp Image 2022 08 09 At 3.39.09 Pm Down

Siapa stokis atau ejen dekat sini? Betul ke selalu kena bayar pakai cash? Cuba korang share sikit…

 

Baca: Umum Buka Jualan Innai Nunha Di Shopee, Neelofa Dituduh Kejam Pada Ejen & Stokis?

Screenshot 2022 08 09 At 3.48.35 Pm

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.