in

“Gunting rambut pun buat sendiri” – Ini Benda Yang Kita Terpaksa ‘DIY’ Je Bila Kerajaan Umum PKP Balik

Sebelum ini, dengan usaha #kitajagakita yang dibuat oleh rakyat Malaysia, kita berjaya landaikan lengkungan (flatten the curve) hingga jumlah kes tempatan turun kepada angka ‘0’.

Malangnya, dengan peningkatan mendadak kes Covid-19 di Malaysia, baru-baru ini sekali lagi Perdana Menteri mengumumkan 6 negeri terpaksa menjalani Perintah Kawalan Pergerakan 2.0.

Ingat tak dulu, sepanjang tempoh PKP ini banyak benda kita terpaksa buat sendiri gara-gara banyak kedai dan perniagaan tutup dan nak isi masa lapang sepanjang duduk dekat rumah?

Antaranya.

1. Gunting rambut sendiri

Ini antara masalah besar yang kita hadapi masa PKP dulu. Mana taknya, rimas betul bila rambut dah makin panjang. Tapi tak boleh nak keluar pergi gunting rambut, kalau boleh pun risiko untuk dijangkiti tu memang agak besar.

Jadi nak tak nak terpaksalah buat sendiri…

Untuk yang duduk dengan orang lain tu bolehlah juga minta tolong, tapi bila duduk sendiri, agak gigih jugak nak potong rambut sendiri kan? Hahaha nasib baik duduk rumah je, takde orang nampak rambut tak seimbang!

2. Belajar buat kuih raya

Tahun lepas, masa dah nak dekat raya, boleh dikatakan hampir semua kedai jual barang baking penuh dan habis stok ya!!!

Semua gara-gara ramai tak boleh balik kampung beraya dan kena buat kuih sendiri. Tapi biasalah bila dah buat kuih sendiri, kadang ada yang jadi kadang ada pula yang tak boleh makan langsung!

3. Makeover bilik tidur

Sebelum PKP, kita jarang luangkan masa yang banyak dekat rumah tapi bila dah duduk rumah lama-lama ni barulah kita perasan yang bilik kita tak semenggah. Nak lepak lama-lama dalam bilik pun tak semangat.

Disebabkan banyak masa terluang, memang ramai orang yang ubahsuai bilik sampai cat tukar warna bilik pun buat sendiri, tak upah orang pun!

Senang cerita, memang tak ada yang mustahil pun untuk kita buat semua benda sendiri. Betul tak?

Cakap pasal DIY ni, korang tahu tak yang korang berpeluang untuk menang iPhone 12 dengan buat DIY wayang sendiri dekat rumah?

Menang iPhone 12 dengan buat panggung wayang DIY dekat rumah!!!

Korang semua mesti rindu nak tengok wayang kan? At least bila korang buat panggung wayang dekat rumah terubatlah juga rindu masa PKP 2.0 ni.

Kalau korang nak tahu, sempena Kempen Festival Peminat, iQIYI ada buat contest tau!

Siapa paling kreatif buat your own cinema akan berpeluang untuk menang hadiah seperti iPhone 12 256GB, Marshall Tufton speaker, Marshall Minor II Bluetooth earphone & baucer VIP iQIYI percuma tau!!!

Bila dah buat panggung wayang sendiri dekat rumah tu, korang memang WAJIB tonton rancangan kegemaran korang dengan iQIYI sebab bukan je gunakan resolusi FULL HD, audio pun pakai Dolby audio feature tau! Memang betul-betul feel macam dalam wayang!!!

Cara-cara nak join pun senang je, korang hanya perlu ikut langkah-langkah dekat bawah ni:

  1. Ambil gambar cinema yang korang buat tu
  2. Post gambar cinema korang yang cantik & kreatif tu di INSTAGRAM atau FACEBOOK dengan hashtag #iQIYICreateYourOwnCinema #iQIYIAnytimeAnywhere dan tag 5 orang kawan korang & @iQIYIMalaysia
  3. Follow @iqiyimalaysia di Instagram ATAU like & follow iQIYI Malaysia di Facebook

P/s: Jangan lupa set akaun korang kepada public!

Pertandingan ni akan berakhir 31 Januari 2021 tau!!!

Cinema-at-home paling kreatif akan berpeluang memenangi iPhone 12 256GB, Marshall Tufton II Bluetooth Speaker, Marshall Minor II Bluetooth Headphone dan baucer VIP iQIYI percuma!

Nikmat apa yang korang nak dustakan lagi?

Teka nama oppa dan menangi pas iQIYI VIP PERCUMA!!!

Tak cukup lagi? BUKTIKAN yang korang adalah peminat tegar K-Drama untuk menang baucer VIP iQIYI dengan teka tajuk drama dan nama pelakon dekat bawah ni! Korang mestilah kenal oppa-oppa ni kan?!

Wanna win some free VIP pass? Here's your chance to prove that you are a K-Drama fan that have reached the mythical…

Posted by iQIYI Malaysia on Thursday, January 14, 2021

Best gila kan iQIYI ni? Macam-macam boleh menang!

Tapi sebelum tu, Korang jangan lupa pula download aplikasi iQIYI atau tengok je dari website rasmi dorang dekat sini untuk tonton cerita kegemaran korang macam:

  • K-drama terbaru tengah trending – Royal Secret Agent
  • Drama Melayu terbaik – Bougainvillea & Hadiah Dari Tuhan
  • Anime kegemaran – Attack on Titan (semua seasons), Cells at work!, Dr. Stone
  • Variety show  – Upcoming Youth With You 3, Mentor Lineup – Lisa (Blackpink), Li Rong-hao, Will Pan

BRB, min nak setup cinema kat rumah dulu, rugi pulak tak join!!!

Sumber: Buzzfeed
Sumber: iQIYI
Sumber: iQIYI
Sumber: iQIYI
Sumber: iQIYI