in ,

“Dah lah bulan puasa, kena kejar kau pulak” -Warga Asing ‘Lari’ Daripada Frontliner Lepas Disuruh Buat Ujian Covid-19

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Ujian saringan merupakan salah satu cara yang berkesan untuk mencegah penularan wabak Covid-19. Kita boleh saksikan frontliner akan turun di kawasan PKPD atau kawasan terjejas untuk membuat ujian ini pada beberapa individu yang dilaporkan ‘suspek’ positif Covid-19.


Tular di media sosial, seorang warga asing dikatakan berlari-lari antara blok bangunan ketika diminta untuk buat ujian saringan. Ya ampun, penat frontliner tu nak kejar..

Video tersebut telah di muatnaik nzainurrasyiffa di twitter dan mendapat lebih 30k tontonan sehingga kini.

Difahamkan, selepas berlari-lari antara blok, warga asing tersebut kemudiannya lari ke rumahnya sebelum bertindak kunci pintu pagar sehingga frontliner terpaksa mengarahnya untuk membuka pagar tersebut.

Selepas diberi keterangan, warga asing itu akhirnya keluar dari rumah sambil memakai baju dan face mask. Bukan setakat itu sahaja, dia turut dimarahi oleh salah seorang frontliner yang penat mengejarnya.

Kejadian ini dilaporkan berlaku di salah sebuah flat yang dikenakan PKPD.

Apa yang lebih perit, frontliner itu terpaksa naik ke tingkat 4 semata-mata untuk menyuruh warga asing itu buat ujian saringan sahaja. Kesian weyh dah lah bulan puasa.

Dia Malu tu

Dia ingat doc gigi ke, masa kat sekolah dulu nk lari lari..

 

Dalam masa yang sama, ada segelintir netizen yang berpendapat warga asing tersebut sebenarnya lari kerana takut.

Jangan terus label mereka bodoh ye

Kena faham, diorang lack of knowledge

 

Menerusi Twitter KKM baru-baru ini, sebanyak 24 kes baharu di kawasan-kawasan PKPD pada 4 Mei lalu. Lihat pada pecahan kes itu, terdapat 2 kes kematian yang merupakan warga asing.

Baca: [VIDEO] Warga Asing Bertumbuk Kerana Berebut Kawasan Potong Rumput

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.