in

“Budak tu je yang faham” – Cikgu Geleng Kepala Lihat Tulisan Jawi Murid Versi ‘Baru’, Netizen Pun Sekali Terhibur!

Sdtyhy

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Menjadi seorang guru bukanlah sesenang yang disangka apabila perlu mendidik anak bangsa dengan berbeza latar belakang dan ragam. Ada yang perlu dididik dengan lemah lembut dan ada juga perlu diberi sedikit ketagasan agar anak didik ini menjadi manusia yang berguna pada masa hadapan.



Seperti baru-baru ini, tular di media sosial melibatkan seorang guru yang geleng kepala melihat gelagat anak muridnya yang melakukan sesuatu yang diluar pemikirannya.

Tulisan jawi versi ‘baru’

Video berdurasi 45 saat itu telah dikongsi di laman TikTok Shahrul Afiq (@shahrulafiq01) yang  menceritakan gelagat anak muridnya menulis jawi ‘versi’ baru.

@shahrulafiq01

Korang rasa mane satu tulisan jawi yang betul? Cehh comment 🤣#fypシ #fyp #lawakbudaksekolah

♬ original sound – Shahrul Afiq – Shahrul Afiq

“Aku bagi kerja dekat budak, punyalah senang. Benda dah belajar, jawi.”

Cikgu banding kerja anak murid lain, confused mana satu yang betul

Menerusi video tersebut, cikgu itu membandingkan tulisan jawi anak muridnya dan boleh dilihat sangat berbeza melalui cara penulisan mereka.

“Ni tulisan murid lain, okay je. Sampai budak ni, Ya Allah….”

Yang paling geli hati, tulisan jawi versi ‘baru’ anak muridnya tersebut hanya berbentuk bulat dan simbol tambah! hahahaha.

“Ni dik.. ni mana punya jawi dik tambah bulat ni dik..”

Screenshot 2022 08 11 At 5.23.22 Pm

 

Netizen geli hati dengan telatah anak murid

Video tersebut meraih 800,000 tontonan dengan 98,000 sukaan dalam masa empat hari sahaja. Rata-rata netizen geli hati melihat gelagat anak murid tersebut yang boleh dikatakan kreatif dalam masa yang sama terkedu melihat tulisan baru yang dicipta olehnya.

Screenshot 2022 08 11 At 5.39.14 Pm

Screenshot 2022 08 11 At 5.39.25 Pm

Screenshot 2022 08 11 At 5.39.42 Pm

Semoga guru-guru di Malaysia ni tabah menghadapi cabaran dalam melayan karenah dan ragam anak murid. Tapi kadang-kadang comel je bila kita fikir balik telah diorang ni. Layankan jelah…

Baca: Ibu Bapa Terkilan Anak OKU Dipulas Telinga Hingga Lebam Oleh Guru Pendidikan Khas

Screenshot 2022 08 11 At 5.47.57 Pm

Sumber: TikTok
Sumber: TikTok
Sumber: TikTok
Sumber: TikTok

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.