in

Bisanya 12 Kali Ganda Racun Ular Tedung, Lakukan Tindakan Ini Jika Semut Charlie Hinggap Di Kulit

Semutcharlieeeee

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Bagi sesiapa yang tinggal di kawasan bendang, atau kerap ke padang, pasti akan kenal dengan serangga beracun ini, biarpun kecil tapi sekali hinggap di atas kulit kita terus terkena keradangan kulit.



Baru-baru ini, viral di media sosial seorang anak kecil melecur muka akibat terkena serangan semut charlie.

 

Selepas 8 jam kena bisa Semut Charlie

Semutcharlie

 

Semutcharlie2
Sumber : twitter

Untuk pengetahuan, Semut Chalie ini tak gigit, ataupun menyengat tapi haiwan yang bersaiz kurang daripada satu sentimeter ini akan mengeluarkan bisa.

Menurut salah seorang pengguna twitter ini, kalau terkena di kulit korang, buat tindakan seperti berikut:

“Aku terangkan ye secara terperinci tentang semua charlie ni, Dia tak gigit korang, atau menyengat, tapi bila dia hingap dekat permukaan kulit kau orang dia akan meninggal kn asid atau bisa, So jgn sentuh, basuh dengan sabun dan air,sental-sental sikit.”

Gambar di atas dan dibawah ini merupakan salah satu contoh mangsa yang terkena serangan Semut Charlie.

 

“Aku rasa adik ni gosok mata dia, dan mata adalah organ yg sensitif terhadap kotoran”

Semutcharlie3
Sumber : twitter

Tipsnya lagi, kalau semut berbisa ini mula menghinggap, jangan sentuh! Kalau tidak kulit korang akan…

“Tumbuh ruam, dan lama kelamaan menjadi parut, aku rasa adik ni gosok mata dia, dan mata adalah organ yg sensetip terhadap kotoran, maka bergitu laa jadi nya, lagi pun antibodi seorang kanak-kanak lemah dari orang dewasa, parah dia lain mcm sikit”

Tapi macam kes adik ini, tak tahulah mungkin disebabkan dia masih kanak-kanak, antibodi pun taklah sekuat orang dewasa.

Racun yang lebih berbisa daripada ular tedung, tapi tak membawa maut sebab…

Semutcharlie4

Racun dia hanya kena pada kulit, kita semua tahu ular patuk dan racun mengalir kedalam tubuh, oleh sebab tu orang yang kena patuk ular mati, dan kena racun dari charlie hanya kena penyakit kulit dan tinggalkan parut kerana kuantiti racun sedikit..

 

Tindakan yang harus dilakukan jika diserang Semut Charlie

Bc003C45 06Da 45D6 A33E 8Df030F0D13F
Sumber : fb sinar harian

Baca : Hati-Hati! Ibu Kongsi Tanda-Tanda Anak Diracuni Susu Enfalac A+ Tiruan

Enfalac

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.