• Facebook
  • twitter
  • Instagram
  • youtube
  • Pengiklanan
  • Hantar Artikel
  • Hubungi

Lobak Merah

  • Semasa
  • Berita Sosial
  • Gaya Hidup
  • Hiburan
  • Video
Search
Follow us
  • Facebook
  • twitter
  • Instagram
  • youtube
Menu

Lobak Merah

Search
in Berita Sosial

“Beza anak Melayu dan anak Cina” – Lelaki Puji Dua Remaja Pandai ‘Cari Duit Poket’ Bila Cuti Sekolah

by Sue Idris December 2, 2019, 6:13 pm

ShareTweet
Main Basikal Lajak

Seperti yang semua tahu, sekarang pelajar sekolah tengah menikmati cuti persekolahan mereka. Biasalah kalau cuti kan, mesti ada yang keluar lepak dengan kawan-kawan dan ada juga yang buat aktiviti bermanfaat. Semuanya bergantung pada individu.

Tapi, dua remaja berbangsa Cina ini tidak membazirkan masa mereka dengan aktiviti tidak berfaedah dan buat kerja part time untuk cari duit poket.

Remaja
sumber: facebook

Kisah dua pelajar berusia 14 dan 16 tahun ini dikongsi oleh seorang individu di Facebook yang memuji mereka kerana menggunakan masa sebaiknya dengan sesuatu yang mendatangkan faedah.

Individu ini juga membandingkan dua remaja ini dengan (kebanyakan) pelajar-pelajar Melayu yang menurutnya lebih gemar membazir waktu dengan aktiviti tidak berfaedah seperti basikal lajak.

Basikal2
gambar hiasan

Beza antara anak MELAYU dan anak CINA bila TIBA CUTI SEKOLAH.”

“Sedang saya menunggu kawan di tempat letak kereta, ada dua anak cina datang promote Touch & Go E-wallet. Bersungguh-sungguh dia explain. Siap bagi tau apa kelebihan produk yang dia orang promote. Siap tolong install apps, ajar cara macam mana nak guna.”

Menurut dua pelajar ini, mereka mampu dapat lebih kurang RM80 hingga RM150 dalam masa sehari. Katanya lagi, anak Melayu kebanyakannya bukan saja tidak mencari duit poket malah juga hanya tahu meminta serta menghabiskan duit ibu bapa.

Basikal4
gambar hiasan

https://www.facebook.com/husnal/posts/10217711906803339

Posting itu mendapat lebih 1,700 shares dan 3,600 likes selain ada juga netizen yang berkongsi pendapat masing-masing dekat ruangan komen.

Dia orang (orang Cina) dari kecik dah ada target even dia kadang-kadang slow dalam pelajaran tapi dalam kemahiran hidup A+.”

Bukan semua anak Melayu macam tu.”

Anak cina mereka diajar berdikari. Cari pe luang untuk cari duit ketika cuti sekolah. Tapi anak-anak Melayu ambil kunci motor orang tua mereka pacak tayar di jalanan. Filem mat rempit jadi idola anak muda Melayu. Sedar lah wahai kaum Melayu.”

Sebenarnya, tak semua anak Melayu itu teruk. Bergantung pada individu serta bagaimana mereka dididik dan mungkin juga terpengaruh dengan rakan sebaya. Tapi jangan lupa, ramai juga anak-anak Melayu yang hebat dan membuktikan mereka berjaya mengharumkan nama parents masing-masing.

Pokok pangkalnya, semua bergantung pada individu dan bukan ikut bangsa…

Baca: “Padan muka!” – Ibu Bapa 6 Budak Ampang Ditahan Polis Sebab Bagi Anak Bawa Basikal Lajak

6 Ampang Parents Have Already Been Arrested For Allowing Their Kids To Ride Basikal Lajak World Of Buzz

Terkini

  • Ft Aisha

    “Duduk diam dan santai sahaja” – Aisha Retno Tak Ambil Pusing Kecaman Ubah Lirik Lagu Rollerblade

  • Ft Neymar

    “Hati saya bersama rakyat Venezuela” – Neymar Sumbang RM 1 Juta Untuk Operasi Menyelamat Mangsa Gempa Bumi

  • Bekas Jurulatih Korea Selatan Dibenci

    “Dilarang masuk!” – Bekas Jurulatih Dihalang Masuk Kedai Selepas Korea Selatan Tersingkir Dari Piala Dunia

  • Collage 12

    2 Rakyat Malaysia Cedera Terlibat Insiden Letupan B*m Di Narathiwat

  • Syaz Ft 2026 06 29T165215.614

    “Ingat kotak sampah…” – Tuan Rumah Jumpa Bagasi Berbau Busuk, Rupanya Ada M*yat Wanita Di Dalam!

Video Terbaru

  • Screenshot 2026 03 28 121532

    Bila Jasad Dalam Meeting, Tapi Mental Kat Kampung

  • Belanjawan 2026

    [TONTON] Siaran Langsung Pembentangan Belanjawan 2026 Oleh YAB Perdana Menteri

  • Freepik The Style Is Candid Image Photography With Natural 29213

    Kenapa PRN Sabah 2025 Jadi Titik Penting Untuk Generasi Baru?

  • 5

    Gabungan Legenda dah Tiba!

  • Image

    AirAsia Diskaun Sehingga 33%

Siaran Akhbar

  • Collage 10

    Generali Malaysia Lancar Pelan Perlindungan Baharu untuk Keluarga Kurang Berkemampuan

  • Collage 9

    City University Malaysia Melancarkan Sekolah Animasi & Reka Bentuk Permainan Baharu untuk Membentuk Generasi Pencipta Seterusnya

  • Perk Ft

    Lebih 2,000 Peluang Kerjaya Menanti Rakyat Johor Sempena Karnival Lindung Kerjaya MADANI Anjuran PERKESO

IKUTI KAMI

  • Facebook
  • twitter
  • Instagram
  • youtube

Video Terbaru

  • Screenshot 2026 03 28 121532

    Bila Jasad Dalam Meeting, Tapi Mental Kat Kampung

  • Belanjawan 2026

    [TONTON] Siaran Langsung Pembentangan Belanjawan 2026 Oleh YAB Perdana Menteri

Terkini

  • Ft Aisha

    “Duduk diam dan santai sahaja” – Aisha Retno Tak Ambil Pusing Kecaman Ubah Lirik Lagu Rollerblade

  • Vida Fazley Yaakob Mesra

    “Mula-mula memang tersasul tapi sekarang…” – Vida Dedah Dia & Fazley Yaakob Sedang Dalam Fasa Kenal Hati Budi

  • Syaz Ft 2026 06 29T145038.115

    “Ya Allah aku tidak berdaya lagi” – Hantaran Terbaru Ibu Zahirah Macwilson Timbulkan Pertanyaan?

  • Ft Artis Hollywood Kantoi Curang

    Curang Ke Tak Ni? 4 Artis Hollywood Kantoi Curang Tapi Ramai Yang Ragu-ragu

Sebahagian daripada network INFLUASIA. Copyright © 2026 Lobak Merah.

  • Hantar Artikel
  • Pengiklanan
  • Hubungi
  • Syarat Perkhidmatan
  • Privacy Policy
Back to Top
Close
  • Semasa
  • Berita Sosial
  • Gaya Hidup
  • Hiburan
  • Video
  • Pengiklanan
  • Hantar Artikel
  • Hubungi
  • Facebook
  • twitter
  • Instagram
  • youtube