in

Aokigahara: Hutan Di Jepun Ini Antara Tempat Bunuh Diri Paling Popular Dunia

Feature

Negara Jepun sememangnya dikenali dengan teknologi hebat dan maju. Namun, negara matahari terbit ini juga berhadapan dengan masalah yang lebih berat apabila sebuah hutan di negara itu sering menjadi tempat untuk orang membunuh diri.

Menurut laman web Mental Floss, hutan Aokigahara merupakan salah satu tempat yang popular di dunia untuk membunuh diri. Lokasi ini popular berikutan keadaan hutannya yang subur dan tebal dan sekali gus menyukarkan kerja-kerja pencarian mayat.

Hutan 2

Papan tanda “Fikir tentang anak dan keluarga anda” juga diletakkan di kawasan ini

Terletak di kaki Gunung Fuji, Aokigahara ini juga dikenali sebagai Sea of Trees dan di pintu masuk hutan, terdapat papan tanda yang tertulis, “Kehidupan adalah anugerah yang tak ternilai” untuk mengingatkan pengunjung, lapor CNN.

Ada sumber yang mendakwa setiap tahun, lebih kurang 100 individu akan membunuh diri di kawasan ini. Menggantung diri pada pokok dikatakan cara yang paling kerap digunakan.

Pokok-pokok di hutan ini juga tumbuh rapat-rapat sehinggakan angin pun susah nak bertiup di kawasan ini. Memang sunyi dan seram. 

Ada yang percaya kawasan ini berhantu 

Selain itu, hutan ini juga dikatakan berhantu sebab ada yang mempercayai hantu atau roh mereka yang bunuh diri masih berlegar-legar di sini.

Namun, hutan ini juga masih menerima kunjungan daripada sesiapa yang berminat untuk melawat kawasan terbabit. Walau bagaimanapun, sukarelawan yang datang mencari mayat mereka yang mati juga harus menanda jalan dengan reben plastik untuk mengelakkan daripada sesat.

Hutan 3

Jika ada yang tersesat, amatlah sukar untuk meminta pertolongan sebab difahamkan, hutan ini kaya dengan besi magnetik, jadi tanah hutan ini akan mengganggu servis telefon bimbit, kompas dan sistem GPS.

CNN pernah menemu ramah seorang lelaki pada tahun 2009 yang cuba membunuh diri di hutan itu. Lelaki tersebut mencederakan pergelangan tangannya lalu pengsan namun diselamatkan oleh seorang pendaki.

Untuk mencegah perkara sebegini, pihak kerajaan telah memasang kamera keselamatan di pintu masuk hutan untuk menjejaki sesiapa yang masuk. Mereka juga telah melatih sukarelawan untuk memujuk mereka yang cenderung untuk bunuh diri di kawasan itu. Polis juga sering membuat rondaan di Aokigahara.

Sumber: CNN, laman web Mental Floss

Baca: “Jepun ada budaya buruk ke?” – Ini 5 Budaya Jepun Yang Pelik Dan Tak Patut Kita Ikut 

Jepun

 

Sumber: CNN
Sumber: CNN
Sumber: CNN