in ,

“12 tahun mak pergi mengadap Illahi….Jenazah mak elok” – Ramai Netizen Cemburu Lihat Keadaan Jenazah Ibunda Lelaki Ini

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Rasa tenang dan cemburu pun ada bila melihat keadaan jenazah ibunda Zulkifli Kadir ni, biarpun dah hampir 13 tahun menghadap illahi keadaannya masih elok.


Mereka berpeluang melihat keadaan jenazah arwah ibunda mereka apabila keluarga waris terpaksa membuat pemindahan kubur kerana, tanah perkuburan itu telah diambil oleh projek pembangunan.

 

“12 Tahun mak pergi mengadap Illahi….jenazah mak elok”

Menurut Zulkifli lagi, sewaktu ibunya masih hidup dulu, ibunya seorang yang berhati lembut, tak suka mengata orang orang lain, dan tak suka mencaci orang. Biarpun dirinya pula yang terkena cacian itu, dia tidak mudah melatah. Sebaliknya hanya senyum dan air mata. Allahu.

Sedangkan kita yang memerhati dari jauhpun dan mula terdetik rasa keinsafan dalam diri, apatah lagi anak dia yang melihat di hadapan mata.

  

“Alhamdulillah selesai pemindahan kubur mak…
12 Tahun mak pergi mengadap Illahi….jenazah mak elok..masih dlm keadaan kiam..kain kafan mak tak koyak…bantal dan tali masih ada…susuk bdn mak jelas dipandangan mata kami yg menyaksikan tadi…cukup sifat..dan tak berbau Allahuakhbar….maha suci Allah.”

 

“Dia wanita yang lembut…tak suka mengata org lain..tak suka mencerca org lain..Setiap cerca org mak bls dgn senyuman dan air mata.”

“Dia wanita yg lembut…xsuka mengata org lain..xsuka mencerca org lain..mak sgt mudah mengalirkan air mata…hati nya bak tisu mudah terkoyak…setiap cerca org mak bls dgn senyuman dan air mata…dgn suami mak bersabar…
Dan siapa sangka dlm kepadatan tanah perkuburan bukit alip…..mak dapat dikebumikan sebelah kubur arwah ayah….maha suci Allah.”

“Setelah 12 tahun mak pergi….Allah beri aku ‘sesuatu’….tentang hidup ni..hati ini..keinsafan ini…”

“Maaf andai perkongsian ini mjadi kalian tidak selesa…ttp jadikanlah ianya sbg iktibar dan ingatan agar kita terus berusaha membaiki hati dan amal kita…maaf dr sy insan yg jahil….”

“Pemindahan kubur ini kerana tanah perkuburan ini telah diambil bagi projek pembangunan…semua jenazah dipindahkan ke tanah perkuburan mengikut kehendak waris….wallahualam/”

“Cari redha Allah.”

#pesan #ustazdusuki
#ikimfm
kredit Amina Jasmin.

Tak dinafikan dengan keadaan yang diceritakannya ini, sudah semestinya kematiannya dicemburui umat islam.

 

Semoga aku mati dalam keadaan yang baik – Netizen

 

Baca : “Kematian yang dicemburui” – Gadis Meninggal Dalam Kemalangan, Ramai Jemaah Tunggu Untuk Solat Jenazah

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.