in

Tak Sampai 2 Minggu Kena Tsunami, Indonesia Dilanda Puting Beliung Dahsyat!

Puting Beliung Teruk

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Pejam celik, dah hampir 2 minggu sejak Indonesia dilanda tsunami, mengorbankan sekurang-kurangnya 430 mangsa pada 22 Disember lepas. Tsunami itu berpunca dari letusan gunung berapi Anak Kratakau.Selepas tragedi tu pula, penerbangan yang sepatutnya melalui sekitar Anak Kratakau ditukar laluan dek kerana debu yang disebabkan oleh gunung berapi yang meletus tu.

Tapi, tak sampai 2 minggu dilanda Tsunami, Indonesia dikejutkan pula dengan bencana alam yang lain. Menurut Jakarta Post, semalam (30 Disember), kawasan Panguragan di Cirebon, Jawa Barat telah dilanda puting beliung.

Puting Beliung 1
sumber: jakarta post
Puting Beliung 2
sumber: youtube

Insiden mengejutkan tu berlaku kira-kira jam 3.30 petang (waktu tempatan) dan telah mengorbankan satu nyawa dan merosakkan 165 buah rumah. Menurut pihak berkuasa,

“Seorang meninggal dunia, berusia 4 tahun ditimpa runtuhan rumah.”

Selain tu, puting beliung tersebut juga menyebabkan terputusnya bekalan elektrik di kebanyakan tempat dan kerosakan dua buah masjid. Difahamkan kesan daripada puting beliung itu kini sedang dikaji oleh Agensi Mitigasi Bencana Kebangsaan (BNPB) Indonesia.

Buat masa sekarang, data sedang dikutip dari pihak berkuasa, ketua kampung, sukarelawan kemanusiaan untuk kajian kesan puting beliung. Pihak berwajib juga sedang gigih menjalankan kerja membaiki tenaga elektrik yang rosak akibat puting beliung tersebut.

Beberapa gambar di kawasan bencana:

Rumah 1
sumber: blog
Rumah 2
sumber: blog
Rumah 3
sumber: blog
Rumah 4
sumber: blog
Rumah 5
sumber: blog

Baca: “Terlajak b*doh..” – Netizen Kesal Rakyat Indonesia Berebut Nak Selfie Dekat Kawasan Tsunami Untuk Kejar ‘Like’

Selfie Tsunami

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.