in

“Tak payah keluar pos barang, just stay at home” – Ini Cara Baru Yang Online Seller Patut Try, Cepat Dan Selamat!

Buat bisnes online ni, kadang-kadang bila order masuk sampai tak menang tangan dibuatnya, lepastu pula nak kena bekejar-kejar pergi pos barang takut pulak pejabat pos tutup kan?

Tu belum lagi bila customer tanya-tanya bila parcel dorang nak sampai. Aduh, peningnya! Kadang-kadang tu bukannya salah kita bila barang sampai lambat.

Tambah lagi sekarang ni tengah PKP, lagilah susah nak keluar. Tapi nak buat macam mana kan, ni untuk keselamatan korang jugak.

Tapi sekarang korang semua tak payah risau dah! Kitaorang ada cara baru yang boleh senangkan hidup korang lepas ni. Korang tak payah keluar rumah pun nak pos barang tau, just stay at home be safe dan…

Korang guna je GrabExpress 4-Hour Delivery ni! Confirm korang suka, customer pun puas hati.

Mana taknya, sekarang ni pembeli barangan online dah boleh dapat barang pada hari yang sama dan dalam masa 4 jam SAHAJA!!!

1. Cas penghantaran bermula dari kadar rata RM5 je!

Mahal? Nope! Korang mesti ingat kalau nak guna penghantaran hari yang sama, mesti tak berbaloi sebab mahal kan?

TAPI yang bestnya, cas penghantaran Grab Express – 4 Hour Delivery ni guna kadar rata tau, bermula dengan HANYA RM5 untuk penghantaran dalam jarak 10KM dan RM7 untuk penghantaran dalam jarak 15KM dan seterusnya.

Korang tengok je lah sendiri harga dekat bawah ni:

Biasanya kalau guna servis penghantaran terus ni, cas dia agak mahal sebab cas penghantaran biasanya dikira mengikut setiap KM. Tapi, dengan servis baru dari Grab ni, penghantaran korang dikira secara kadar rata dan bergantung kepada tahap jarak penghantaran yang korang nak buat tau!

Senangkan? Korang dah boleh tahu sendiri berapa harga yang perlu korang cas untuk hantar barang.

2. Kenapa nama dia ‘GrabExpress – 4 Hour Delivery?’

Sebab, barang korang akan sampai dekat pelanggan dalam masa 4 jam je tau! Jadi, dalam masa dua jam pertama lepas korang buat pesanan, Grab akan cari rider yang berdekatan dan dalam masa ni korang akan terima notifikasi bila ada rider yang dah terima pesanan korang.

Jadi, korang bolehlah buat kerja lain dulu sementara nak tunggu rider sampai. Lepastu dalam dua jam seterusnya, rider akan hantar barang terus ke depan pintu pelanggan korang!

3. Live tracking disediakan dalam aplikasi

Sama macam bila korang guna GrabCar atau GrabFood, GrabExpress 4-Hour Delivery ni juga akan ada live tracking untuk korang dan juga untuk penerima.

So, korang dah tak payah risau kalau customer korang tak ada dekat rumah ke atau nak kena jawab soalan “parcel saya dah pos ke?”. Lagi pulak, tak adalah kes parcel hilang ke apa sebab korang boleh je tengok app untuk tahu barang korang kat mana.

4. Cara nak guna pun senang gila!

Dah tak sabar? Jom ikut cara-cara nak guna servis baru dari GrabExpress ni dengan hanya beberapa langkah mudah je. Ala, kalau dah biasa order makanan dekat Grab mesti korang takde masalah nak pakai servis ni, just ikut je langkah-langkah mudah ni.

1. Buka aplikasi Grab dan pilih ‘Express’.

2. Masukkan lokasi untuk ambil dan hantar barang.

3. Isi maklumat penerima termasuk nama, nombor telefon dan alamat lengkap.

Pastikan korang isi juga details lain seperti categori dan berat.

4. Sebelum korang dengan tekan ‘Book’, pastikan korang pilih 4-Hour Delivery dan bukan instant delivery.

5. Tekan ‘Confirm and Book’ dan aplikasi akan mula cari rider yang berhampiran

Tip: Pastikan barang-barang korang dah sedia bila rider sampai dan labelkan semua barang untuk elakkan dari rider tersalah hantar parcel.

6. Bila dah book, korang akan dapat notifikasi bila korang dah dapat rider

So korang tak payahlah tenung je phone korang tu dalam masa dua jam pertama. Korang akan dapat ETA bila dah dapat rider sambil-sambil tu bolehlah buat kerja yang tertangguh.

7. Jejak parcel korang guna fungsi live tracking untuk pastikan barang selamat sampai.

Bila dah rider dah dalam perjalanan, pelanggan korang akan diberi notifikasi. Jadi korang dengan pelanggan dua-dua boleh tengok bila penghantaran dah dibuat.

Senangkan? Dah lah cepat, mudah, lepastu berpatutan pulak!

Untuk pengetahuan korang, servis penghantaran ini beroperasi dari jam 12PM-4PM setiap hari dan setakat ini hanya ada di kawasan Lembah Klang sahaja. Tapi jangan risau, sebab Grab sekarang tengah bekerja keras untuk lanjutkan masa penghantaran dan luaskan perkhidmatan ni ke bandar-bandar lain. So stay tune ok?

Kalau korang nak tahu lebih lanjut, korang boleh pergi dekat website dekat siniAnd of course, muat turun aplikasi Grab di App Store atau Google Play sekarang!

Sumber: Reddit
Sumber: Grab
Sumber: Grab
Sumber: Echip
Sumber: WOB
Sumber: WOB
Sumber: WOB
Sumber: WOB
Sumber: WOB
Sumber: WOB
Sumber: WOB
Sumber: Grab
Sumber: Grab