“Tadi dia ada, lepas tu hilang pulak tiba-tiba”- Pekerja Kilang Bingung Rakan Sekerja Hilang Lepas Bunyi Letupan

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



 

Malang tidak berbau. Itulah kata-kata yang selalu kita dengar bila nak bagi pengajaran atau nak mengingatkan kawan-kawan kita. Selagi boleh kita elak daripada berlaku kemalangan, kita elakkan lah.

“Buat kerja tak ikut safety principles and practices. Kan dan kena”…

Twitter @OnlyOneWanz ada share rakaman CCTV kejadian yang berlaku di sebuah kilang di China. Kerja kalau dah ikut suka hati dan tak ikut Standard Operating Procedure (SOP) dengan betul, memang cari nahas lah.

Video Berdurasi 38 saat tu mendapat reaksi yang pelbagai dari netizen. Tapi majoritinya terkejut lah dengan benda yang jadi tu. Ah.. tanjat boboy.

Mula-mula kami tengok pun fikir benda yang sama. Dahsyat betul tiba-tiba terus lenyap macam tu, sebiji macam dalam cerita Final Destination. Sumpah seram.

Punca berlaku 

Kemalangan yang jadi ni lebih kepada sikap cuai dan tak ikut SOP lah. Itu lah kan, orang dah bagi SOP tu ikut je lah. Ni nak pandai-pandai buat cara sendiri, pastu salahkan bos sebab tegas sangat lah apa lah…

Okeh sebelum kami bertukar kepada mood makcik bawang, cuba tengok penjelasan yang lebih teknikal ni.

Oh okay faham. Rupanya ada tindak-balas kimia yang berlaku. Itulah, dulu waktu kelas Chemistry dekat sekolah, kau tidur. Sekarang baru faham kan.

Haa.. korang tengok sendiri lah video dekat bawah ni. Jangan terkejut sangat ye.

 

Baca: Pemabuk tak guna ni langgar kereta parents aku- Ibu Bapa Gadis Ini Alami 2 Kemalangan Dalam 1 Hari Disebabkan Kecuaian Pemandu Mabuk

 

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Fahmy Rosli

Seorang Chef, pendengar muzik indie tanah air dan peminat tegar Kugiran Hujan. Optimis dan berwawasan. Motto hidup; “Mana ada perjuangan yang patah”.