“Selama ni salah lah” – [INFO] Cara Sebenar Pemakaian Topeng untuk Elak Wabak Coronavirus

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Dunia digemparkan dengan penularan wabak Coronavirus yang boleh membawa kepada kematian penghidapnya. Penyakit ini dikatakan boleh merebak melalui batuk, selsema dan juga sentuhan.

Sehubungan dengan itu, orang ramai dinasihatkan supaya mengenakan topeng muka untuk mengelakkan dari terkena penyakit ini. Tapi apa yang perlu orang ramai tahu adalah cara pemakaian topeng yang betul. Cuba tengok video yang dikongsi oleh @menumpahkan kat bawah ni.

 

Selama ni salah

Menurut Seto Wing Hong dari World Health Organisation (WHO), cara yang betul untuk pakai mask tersebut ialah dengan meletakkan bahagian yang berwarna biru atau berwarna diluar. Info ini sangat berguna sebab kita biasanya letak yang berwarna tu dekat belah dalam.

Sebelum bertambah keliru, admin jelaskan balik ye, yang berwarna diluar. InsyaAllah terhindar dari wabak tersebut.

Serius lah boleh merebak dengan mata jugak. Bahaya ni, pandang orang pun boleh berjangkit gak.

Yang ni pun admin tergelak gak. Kelam kabut haa dia nak cabut itu ini, sekali spec dia pastu benda cucuk telinga pun tercabut gak. 

Apa-apa pun harap korang semua jangan panik pasal isu ni. Yang penting duduk rumah dan dapatkan rawatan segera kalau ada simptom Coronavirus.

 

Baca: Filipina ‘Halau’ Balik Rakyat China,  Russia Pula Gantung Penerbangan Dari Wuhan

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Fahmy Rosli

Seorang Chef, pendengar muzik indie tanah air dan peminat tegar Kugiran Hujan. Optimis dan berwawasan. Motto hidup; “Mana ada perjuangan yang patah”.