in

“Sayu rasa” – Dapat Surat Daripada Penjara di Kedah, Ustaz Ebit Lew Hantar Lori Salur Bantuan

Bantuan Penjara

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Seperti yang kita semua tahu, hampir separuh daripada kes harian COVID 19 yang dicatatkan negara kita ini datangnya daripada kes di penjara.Enam penjara yang mencatatkan kes aktif tertinggi COVID 19 di Malaysia ialah Penjara Alor Setar, Tawau, Pulau Pinang, Pusat Koreksional Kamunting, Pokok Sena dan Penjara Wanita Kajang.

845404

Sudahlah tinggal dalam kawasan yang terkepung dan mudah dijangkiti wabak, apa yang buat hati admin sayu apabila Ustaz Ebit Lew katanya telah menerima sepucuk surat daripada Penjara HQ dan Penjara Pokok Sena yang memohon bantuan. 

Menerusi perkongsian Facebook Ustaz Ebit Lew, beliau katanya telah menerima surat daripada penjara di Kedah yang memohon bantuan untuk warga penjara yang sedang dikuarantin di sana.

Sedih dengan surat diterima tersebut, Ustaz Ebit bergegas membelikan barang bantuan seperti tilam, tuala, cadar, kipas, face shield dan barang-barang makanan serta barang asas. Allahuakhbar… besar jasa ustaz kita ni! 

Sayu rasa. Pagi ini saya dapat surat dari Penjara HQ dan Penjara Pokok Sena memohon bantuan untuk warga penjara untuk…

Posted by Ebit Lew on Khamis, 8 Oktober 2020

 

Menurut Ustaz Ebit, walau bagaimanapun dia tidak dapat ke penjara tersebut sendiri untuk menghulurkan bantuan dan hanya menghantar lori bantuan ke sana.

Ya Allah selamatkanlah dan permudahkanlah buat warga Penjara Pokok Sena dan Alor Setar. Ya Allah selamatkan saudara kami di seluruh Sabah.

“Selamatkanlah kami semua ya Allah. Semua saudara kami yang sakit sembuhkan. Yang dijangkiti pulihkan. Yang kehilangan keluarga tersayang beri kekuatan kesabaran. Buat petugas negara barisan hadapan terus kuat dan diberi kekuatan.”

 

“Tiba masa kita balas budi para banduan. Pada awal covid, mereka juga ambil bahagian menjahit PPE” 

Tindakan Ustaz Ebit tersebut mendapat pujian netizen yang bersimpati dengan situasi yang dihadapi mereka yang kini dikuarantin di penjara. Harap-harap bantuan semua sampailah di sana dalam keadaan baik.

Penjara

Semoga urusan Ustaz Ebit dipermudahkan-NYA… 

Baca: “Saya minta maaf, saya cuma membantu” – Ustaz Ebit Lew Diminta Ikut Prosedur Hantar Pelajar Pulang

Bantu

Sumber: Sinar Harian
Sumber: Facebook

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.