Ramai Tak Tahu! 8 Aktiviti SANGAT MENARIK di Jepun Yang Korang Boleh ‘Enjoy’, Mesti Puas!

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Jepun adalah salah satu negara paling popular di Asia dalam kalangan pelancong dari seluruh dunia. Semestinya Osaka dan Tokyo adalah dua destinasi paling ‘hot’ yang sering menjadi pilihan para pelancong sebab ada banyak aktiviti menarik!

Taman tema, muzium, restoran dan macam-macam lagi attractions yang menjadi tumpuan sehingga pelancong sanggup beratur panjang untuk tunggu giliran.

Sumber: Donde

 

Admin nak kongsi tips melancong sambil berjimat!

Korang tahu tak macam mana nak elak daripada beratur panjang dan tunggu giliran nak masuk sesuatu tempat tu? Boleh guna Klook untuk dapatkan tiket lebih awal sebelum tarikh melancong dan bila sampai sana tak payah nak penat beratur panjang!

Lagi best, ada sesetengah aktiviti korang tak perlu nak ada physical tickets cuma paperless dan save je dalam phone korang tu! Tak payah risau kalau tiket hilang ke, misplaced ke tertinggal dekat Malaysia ke kan.

Sumber: Asian Review

Admin senaraikan beberapa aktiviti popular di Osaka dan Tokyo dekat bawah ni. Jangan risau, semua ni korang boleh dapatkan dari Klook!

 

OSAKA

1. Universal Studios Japan

BEST GILA OKAY TEMPAT NI! Lagi best bila korang dapat ‘potong’ line orang beratur nak beli tiket. Macam mana? Dengan Klook lah! Tak perlu queue panjang, cuma perlu scan e-ticket yang dah ditempah dekat pintu masuk.

Kalau korang pergi Osaka make sure jangan lepaskan peluang untuk pergi Universal Studios Japan ni. Macam-macam karakter popular ada dalam ni antaranya Minions, Jurassic Park, Jaws, Harry Potter dan banyak lagi.

Sumber: Corbel Architects
Sumber: Never Ending Voyage
Sumber: Pohteck Toes

Skip the queue dengan Klook. Korang boleh ‘potong’ ticket queue dengan 1 day ticket tapi kalau nak lagi awesome, boleh juga skip barisan rides yang panjang dengan Universal Express Pass 4 atau Universal Express Pass 7!

Sumber: Never Ending Voyage
Sumber: Polkadot Passport
Sumber: Will Fly for Food

Dari 14 November 2019 hingga 13 Januari 2020, Universal Studios Japan akan adakan Universal Wonder Crystal Christmas! Bayangkan betapa cantiknya decoration dorang buat dan korang pun boleh ambil peluang untuk snap gambar cantik then upload dekat Instagram!

Menjelang tahun 2020 juga mereka bakal adakan sambutan Universal Studios Japan Countdown Party 2020 jadi kalau rasa teringin rasai pengalaman meriah menyambut tahun baru dengan park access untuk 26 jam, apa tunggu lagi….

Sumber: Universal Studios Japan
Sumber: Universal Studios Japan

 

2. Sakuya Lumina Night Walk

Okay yang ni pun best! Selalu banyak aktiviti kita buat waktu siang kan? Kali ni korang boleh enjoy aktiviti menarik pada waktu malam juga! Jom pergi Sakuya Lumina Night Walk ni dekat Osaka Castle.

Sumber: Pinterest
Sumber: PR Wire
Sumber: Travel and Destinations

Lain dari yang lain aktiviti ni sebab korang dan pelancong lain akan rasai pengalaman mencari ‘kanak-kanak’ yang hilang di kawasan Osaka Castle. Nak tahu lebih lanjut dan dapatkan tiket, boleh klik sini.

 

3. Nara Park, Uji & Genji Onsen Tour

Asyik buat aktiviti dekat bandar je kan so kali ini admin suggest sesuatu yang berkaitan dengan nature sikit! Kalau dekat Nara Park tu, korang boleh experience bermanja dan beri makan kepada lebih 1,000 rusa.

Sumber: Nara Travel
Sumber: Instagram

Uji pula adalah bandar bersejarah dan boleh explore kecantikan selain cuba rasa green tea dekat sini. Onsen tu pula kalau nak tahu maksudnya adalah kolam air panas. Lepas dah berjalan ikut tour ni, bolehlah rendam badan dekat Genji Onsen untuk hilangkan kepenatan dan stress. Tempah tiket tour yang menarik ni dekat Klook!

Sumber: Why KYOTO?
Sumber: Genji No-Yu

 

4. Street Go Kart

Kalau korang adventurous dan suka aktiviti fun yang jarang ada di tempat lain, boleh try street go kart ni. Apa yang lainnya? Korang akan pandu go kart ni di tengah-tengah bandar Osaka okay! Dengan pandu go kart ni juga korang akan dapat explore tempat-tempat sejarah, tempat tarikan pelancong dan pusat bandar Osaka.

Sumber: Klook

Lagi unik, korang boleh pilih kostum karakter kegemaran dan pandu go kart dengan berpakaian cute macam tu. Aktiviti ni boleh dibuat tak kira siang atau malam, so korang boleh pilih ikut keselesaan dan itinerari masing-masing. Tapi make sure korang ada international driving license okay! Boleh dapatkan tiket dekat sini!

Sumber: Klook

 

TOKYO

1. Mt Fuji & Hakone Day Tour

Kalau pergi sana memang tak sah lah kalau tak ke Mount Fuji kan! Memang syok dekat situ, korang boleh buat lebih daripada 20 aktiviti menarik berdekatan Mount Fuji. Antaranya,

  • Mt. Komagate Ropeway
  • Fujiyoshida Sengen Shrine
  • Mt. Fuji 5th Station
  • Lake Ashi
Sumber: Matador

Dengan tour ini, korang boleh enjoy 3 dalam 1. Rasai pengalaman tour ke Mt. Fuji 5th Station, naik cruise melusuri Lake Ashi dan nikmati pemandangan sambil naik Ropeway ke atas menuju Mount Komagatake. Korang juga tak perlu risau sebab kalau tempat tour ini, makanan halal disediakan.

Sumber: Japan Guide

 

2. Tokyo Kimono Experience

Tak syok lah travel jauh-jauh sampai ke Tokyo kalau korang lepaskan peluang untuk cuba pakaian tradisional dorang, kimono. Memang famous ni, kebanyakan pelancong akan cuba rasai pengalaman mengenakan kimono.

Sumber: Klook
Sumber: Klook

Kalau nak lagi best, korang boleh dapat dandanan rambut dari pendandan rambut di sana. Nak try, boleh tengok tiket di Klook!

 

3. teamLab Borderless

Apa benda teamLab ni? Okay dekat sini korang boleh rasai pengalaman berada di alam fantasi gituuu. Dengan berbagai jenis digital art yang dipamerkan, dekat sinilah korang nak tunjukkan skill ambil gambar sebab memang cantik weh!

Sumber: Instagram
Sumber: Instagram

Setiap bilik mempamerkan corak kreatif dan artistik yang berbeza. Ibaratnya, korang akan rasa ‘wow’ setiap kali masuk dari satu bilik ke bilik yang lain. Memang menarik! Korang juga boleh skip the queues sebab boleh scan e-ticket dekat pintu masuk. Untuk tahu lebih lanjut atau dapatkan e-ticket boleh tengok sini.

Sumber: Instagram
Sumber: Instagram

 

SHINKANSEN JEPUN

Sumber: Not A Nomad Blog

Haa kalau dekat sini memang nak pergi satu tempat ke tempat lain mostly naik train je senang. Kalau korang nak naik shinkansen atau bullet train untuk pergi ke beberapa bandar di Jepun, beli tiket on the spot mahal tau, so better beli Japan Rail Pass je terus dari Klook.

Pass ni korang tak boleh beli bila dah sampai Jepun, so kena pre-book sebelum fly dan boleh pilih nak mail delivery atau pick up. Lebih mudah, Japan Rail Pass ini boleh didapati dalam pakej yang berbeza mengikut hari iaitu pass untuk 7, 14 dan 21 hari.

Jangan risau, Japan Rail (JR) Pass ini memang ada di seluruh Jepun jadi senang untuk korang explore mana-mana tempat dengan mudah dan selesa. Kalau nak beli, boleh usha dekat sini.

Sumber: Japan Rail Pass

 

DISKAUN EKSKLUSIF UNTUK WEST JEPUN

Sumber: Klook

Klook ada diskaun eksklusif untuk pakej-pakej JR Kansai Pass, JR Kansai Hiroshima Area Pass dan lain-lain kalau korang nak travel di Barat Jepun. Dengan pakej-pakej ni, korang boleh pergi ke Osaka, Kyoto, Hiroshima, Okayama dan lain-lain.

Pakej-pakej ni termasuk tiket-tiket Universal Studios Japan, HARUKAS 300 dan aktiviti-aktiviti lain sebagai Toei Kyoto Studio Park. Korang boleh berjimat sehingga 30%! Memang syok!

Sumber: Klook

Banyak cara kita boleh buat untuk menjimatkan kos ketika melancong. Salah satunya, Klook yang membantu dan memudahkan korang dapat tawaran berbaloi untuk percutian korang! Boleh dapat e-tickets, pengesahan segera dan tiket yang sah jadi korang rasa tenang dan tak risau bila nak plan percutian!

Dengan lebih 100,000 aktiviti dari 350 destinasi berbeza, semuanya sangat mudah dan di hujung jari. Terokai aktiviti, tarikan pelancongan dan aktiviti menarik yang boleh dilakukan ketika melancong dengan Klook.

Untuk maklumat lanjut, boleh tengok website Klook. Korang juga boleh download aplikasi di Google Play atau App Store untuk tempah aktiviti menarik!

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Lobak Merah ialah laman socialtainment #1 di Malaysia. Dapatkan isu-isu viral setiap hari.