in

“P*ki Melayu c*bai b*bi” – Wanita Ini Kongsikan Makian ‘Racist’ Yang Lebih Teruk Daripada Edi Rejang

Racisttt

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Belum lagi reda berkenaan isu Edi Rejang yang mencetuaskan kepincangan perkauman, wujud pula isu ini.Gambar yang menunjukkan seorang pemuda berbangsa cina memperlekehkan kaum melayu dan melontarkan kata-kata kesat yang jauh lebih teruk daripada Edi Rejang viral di Twitter.

Sebenarnya ia bukanlah bertujuan untuk ban pemuda tersebut, namun pengguna Twitter ini mahu kita semua buka mata bahawa perbuatan mendedahkan maklumat peribadi Edi Rejang adalah satu perbuatan melampau.

 

“Dedahkan maklumat Edi Rejang…ini adalah cyber bully”

Racist5
Sumber : twitter

“Ketika seorang individu seperti Edi Rejang melemparkan kata-kata kesat kepada seorang gadis Cina: Tidak peduli apa kaum, semua berdiri tegak, marah sampai mendedahkan sekolah anaknya, tempat kerjanya & bahkan meninggalkan komen kepada syarikat majikannya tuntut agar dia dipecat. Ok sekarang adakah anda akan melakukan perkara yang sama kepada Chuan Hong Lee?”

Niat pengguna twitter ini bukanlah mahu netizen semua ban pemuda ini sepertimana yang telah dilakukan oleh Edi Rejang, tapi ingin memberitahu bahawa diluar sana ada yang lebih teruk lagi.

Bahkan dia menegaskan bahawa tindakan yang netizen lakukan ini sudah menjerumus ke arah buli siber.

Bukan nak suruh kecam, cuma apa yang netizen buat pada Edi dah melampau

Racist6

#justasking saya tidak mahu sesiapa mula membuli  Chuan ini & kemudian berpura-pura semua telah melakukannya atas nama keadilan. FYI mendedahkan butiran Edi & meninggalkan komen yang menuntut syarikat itu untuk menyerangnya sepenuhnya melampaui batasan & ia ia adalah cyber bully.

#justasking sebelum anda mendapat idea yang berbeza. Benda ini bukanlah tiket bagi sebahagian daripada kamu untuk siber-pembuli Chuan, sama seperti berapa banyak orang yang lain lakukan kepada Edi Rejang dengan mendedahkan butiran peribadinya sampai geledah tentang tempat kerjanya untuk mengecam dan sebagainya, kerana saya sangat benci cuber bully.

Wanita ini juga bersetuju dengan perkongsian oleh penduduk setempatnya itu, apa yang dilakukan oleh Edi tidak bermotifkan politik, hanya tindakan bodoh sahaja.

Umumnya, Edi telah dibuang kerja serta merta bahkan pihak berkuasa, bahkan bagi menerusi laporan The Star wanita itu pun tidak mahu isu ini dipanjang kan lagi.

Jadi, usahlah libatkan kelurga dan anak-anaknya. Edi Rejang pun dah buat permohonan maaf secara terbuka kan? Admin memang sokong apa yang wanita ini sampaikan

Baca : “Harap isu tidak dipanjangkan” – Video Permohonan Maaf Edi Rejang Secara Terbuka

Edimintamaaf

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.