“Ni first time seller suruh customer buat lab test untuk skincare dia”

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Baru-baru ni, kecoh bila Facebook Khairul Yoi dengan beraninya mendedahkan satu jenama produk skincare lokal yang telah merosakkan kulit muka penggunanya. Sampai masuk ICU katanya!

Sumber: Facebook
Sejak tu ramai yang mula bongkar dan kongsikan jugak pasal skincare yang sama. Difahamkan melalui perkongsian di Twitter, produk tersebut masih belum pasti lagi kandungannya dan tiada result ujian makmal yang menunjukkan produk tersebut selamat untuk digunakan.

Sumber: Twitter

 

Cuba jelaskan produk tersebut difitnah

Memandangkan Twitter tersebut kongsikan gambar testimoni individu yang menggunakan produk berkenaan, individu itu cuba menjelaskan bahawa produk tersebut telah difitnah.

Sumber: Twitter

 

Lab test dah dijalankan 

Walau bagaimanapun, individu itu kemudian kongsikan dua keping gambar screenshot yang membuktikan bahawa produk yang dikatakan itu selamat untuk digunakan.

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

 

Customer yang buat ujian makmal

Bila gambar ni dishare makin ramailah yang pelik sebab customer pulak yang mengambil inisiatif untuk buat lab test produk yang dipakai sedangkan penjual sendiri tak tau bahan yang ada dalam produk mereka.

Sumber: Twitter

Sebabkan ada yang sampai masuk ICU pakai produk ni, memang fahamlah kenapa orang ramai marah dan menasihatkan supaya jadi pengguna yang bijak. Ramai juga yang turut menasihatkan sekiranya testimoni yang diberikan melalui screenshot Whatsapp, lebih baik elakkan. Sebab banyak je lagi produk boleh digunakan yang lebih selamat.

Sumber: Twitter

Betul tu. Hati-hati ye semua, make sure korang check betul-betul sesuatu produk sebelum pakai. Tak nak nanti lain pulak yang jadi.

Baca: Nak Cantik Masa Raya, Tapi Jangan Pakai 5 Produk Ni!

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Amalina Zainal

Seorang yang optimis dan teliti serta berkemahiran dalam berkomunikasi; boleh bekerja dalam pasukan, berfikiran terbuka dan seorang yang menepati masa.