in

Menteri Komunikasi & Multimedia Mohon Maaf, Boleh ‘Upload’ Youtube & TikTok Tanpa Perlu Mohon Lesen

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Baru-baru ini FINAS dan Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Datuk Saifuddin Abdullah dikritik hebat olehwarganet Malaysia secara. ia disebabkan oleh isu mengenai hak rakyat Malaysia untuk menyiarkan video di media sosial.


Datuk Saifuddin Abdullah mengumumkan bahawa semua produksi filem dan rakaman tanpa mengira agensi media masing-masing mesti memohon lesen sebelum membuat penggambaran, seperti yang dilaporkan oleh Malay Mail.

Ketika pernyataan itu dikeluarkan, netizen di Twitter menyatakan kemarahan dan kekecewaan mereka.

Setelah menerima kecaman teruk, Bernama melaporkan bahawa Menteri Komunikasi dan Multimedia telah  memohon maaf secara terbuka kepada pengamal media sosial atas isu pelesenan tersebut.

Dia juga menambah bahawa ketika dia membincangkan isu tersebut di Dewan Rakyat pada 23 Julai, dia melakukannya dengan cara yang ambil mudah.

Perkara itu dibincangkan lagi pada hari berikutnya di Kabinet dan mereka telah memutuskan bahawa orang ramai boleh menggunakan platform seperti Tiktok dan Youtube untuk menerbitkan kandungan mereka tanpa memerlukan lesen.

Jangan risau, tidak ada tindakan yang akan diambil. Kebebasan itu dijamin sepenuhnya.”

Permohonan maaf ini dibuat semasa merasmikan Youtube Zon Selatan dan Komuniti Cinema Skills Worskshop di Iskandar Malaysia Studios di Johor pada 9 Ogos 2020.

 

Baca : Kalau Akta Finas 1981 Tak Diubah, KITA SEMUA Boleh Ditangkap & Digeledah Tanpa Waran

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.