in

Lelaki Yang Terkena Jangkitan Coronavirus Mungkin Boleh Mandul?

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Mungkin kes Coronavirus  di Malaysia tidak seteruk China, tapi bagi kaum lelaki kalau tak nak masa depan korang gelap, lebih baik ambil langkah berhati-hati masa tengah musim virus ni.


Thailand Medical News mendapati akan ada kesan yang lebih buruk jika seseorang itu terkena jangkitan virus tersebut.

 

Boleh mandul

Menerusi data hasil kajian daripada pasukan saintis perubatan Universiti Perubatan Nanjing yang dikendalikan oleh Dr Jianging Wing, Ketua Bahagian Urologi di Hospital Suzhou, mendapati Coronavirus ini menjadi ancaman terbesar kepada pesakit lelaki.

Ia akan menjejaskan tahap kesuburan mereka kerana didapati bahawa coronavirus COVID-19 biasanya menyerang ACE2 (Angiotensin Converting Enzyme 2) dalam tisu manusia.

ACE2 (Angiotensin Converting Enzyme 2) paling banyak dijumpai pada jaringan buah pinggang dan testis, terutamanya sel tubular buah pinggang, sel-sel dan sel-sel Leydig dalam saluran-saluran seminiferous dalam buah zakar. Kerosakan yang dilakukan kepada tisu-tisu ini boleh meninggalkan luka, dan akibatnya, menyebabkan ketidaksuburan pada lelaki.

Kajian itu telah dijalankan berdasarkan data yang mereka perolehi daripada 146 pesakit lelaki, namun ia akan dikaji semula dan boleh diakses secara dalam talian di medRxiv.

Ahli-ahli pasukan juga telah menasihati pakar perubatan dan doktor untuk memantau secara dekat fungsi buah pinggang pesakit lelaki mereka untuk memastikan mereka dapat mengesan apa-apa kelainan semasa rawatan.

Tidak kira apa pun, ini adalah lebih banyak alasan bagi kita untuk benar-benar menjaga kesihatan kita semasa masa-masa yang mengganggu ini!

 

Baca : Mahasiswa Universiti King AbdulAziz Bunuh Diri Lepas Ingat Diri Dijangkiti Coronavirus

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.