in

“Kita lagi advance rupanya” – Mat Salleh Baru Tahu Sebelum Potong Timun Kena Gosok Hujung Dulu Baru Sedap

Collage 23

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Sebagai orang Asia, kita ada budaya dan petua tersendiri yang dah diajar dan terbiasa buat sampai kadang-kadang kita tak tahu pun kenapa kita buat benda tu. Lepastu, kita assume semua orang kat dunia ni tahu benda yang sama jugak.



Tapi rupanya, orang barat ramai tak tahu yang dorang kena gosok dulu hujung timun untuk hilangkan rasa pahit.

Semuanya bermula bila salah seorang pengguna TikTok, @basicallyperkfect muat naik video tunjukkan dia gosok hujung timun dan terkejut dengan perbezaan rasa timun ni.

Screenshot 2020 05 15 At 11.37.48 Am

Video tersebut telah mendapat perhatian netizen dan salah seorang wartawan BuzzFeed, Krista Torres telah cuba sendiri dan dia pun terkejut dengan result yang dia dapat. Hmm

@callmekristatorres

Plz try this and report back. #milkingacucumber #fyp #foryou #YoplaitCupRelay #homeproject

♬ original sound – callmekristatorres

Lepastu dekat bahagian komen ada pulak orang tanya, kita perlu ke gosok timun tu setiap kali kita hiris? Pulak dah

Isabella

Giphy

Takpelah, sekarang ni dorang dah tahu yang timun ni sedap dan nak hilangkan rasa pahit tu senang je.

 

Baca: Friday The 13th: Asal, Sejarah & Kepercayaan Karut ‘Mat Salleh’ Tentang Nombor 13 & Hari Jumaat

Screenshot 2020 05 15 At 11.44.38 Am

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.