in

“Kerajaan kena tegas” – 269 PATI Rohingya Sengaja Rosakkan Enjin Bot Supaya Dapat Masuk Perairan Malaysia

Feature 1 5

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Nampaknya isu berkaitan etnik Rohingya di negara kita ini belum berakhir. Kali ini, puak pendatang asing tanpa izin ini dikatakan telah menggunakan taktik kotor semata-mata nak masuk ke Malaysia.



Menurut Harian Metro, seramai 269 warga Rohingya ini sengaja rosakkan enjin bot mereka di perairan Langkawi agar mereka tidak akan dihalau oleh pihak berkuasa. Kalau orang suruh balik negara asal, boleh la dorang guna alasan bot rosak kan. 

Rohingya 2 1

Rohingya 4

Taktik kotor dorang nampaknya telah berjaya sebab bot terbabit telah dibenarkan untuk ditunda ke Jeti Teluk Ewa Langkawi disebabkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) masih lagi berperikemanusiaan.

Yang teruknya, dorang bocorkan dan rosakkan bot tu sampai dah tak boleh baiki dah. Macam desperate betul nak masuk Malaysia ni. 

Rohingya 1 3

Setakat ini, kesemua mereka kini ditempatkan di Kem Bina Negara Wawasan Langkawi setelah ditahan.

Rata-rata netizen menggesa kerajaan untuk bertegas dengan etnik ini supaya mereka tidak boleh memasuki Malaysia dengan sewenang-wenangnya. Rakyat kita pun masih ada yang susah, mana lah mampu kita nak tanggung orang luar. 

Rohingya Q 1

Semoga perkara ni dapat diselesaikan dengan cepat. 

Baca: “Jaga tanah air kita!”- Hanya Bayar RM15k, Etnik Rohingya Boleh Sampai Malaysia?

Rohingya

Sumber: Facebook

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.