“Kau x boleh judge fizikal seseorang just bcs u’re the PERFECT HUMAN BEING”- Individu Ini Sound Orang Yang Suka ‘Face Shaming’ Sebab…

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Apa perasaan korang bila ada orang selalu ejek pasal muka korang, hitam lah, berjerawat, muka lebar macam labu dan macam-macam lagi.

Mestilah sedih kan, kadang-kadang sampai rasa malu nak berhadapan dengan orang lain lepas kena ‘face shaming’ ni.

Tapi cuba korang baca apa yang dikongsikan pemilik twitter @frhaniey_ ada betul nya jugak sebab kadang-kadang orang yang selalu kena kutuk pasal rupa dorang ni ada tendency untuk buat benda yang bukan-bukan.

“Look, apa yang ada pada someone tu sekarang bkn sebab dia nk benda tu.”

Walaupun kadang-kadang orang cakap yang dorang just bergurau sahaja tapi come on guys, bergurau dengan merendah-rendahkan fizikal atau rupa seseorang like what!

Betul juga apa @frhaniey cakap yang kadang-kadang kita kena la fikir juga apa perasaan orang yang kita ejek tu, mungkin dia boleh sampai ke tahap stress yang teramat..korang ada fikir tak?

Kalau nak tau perkongsiannya di twitter sehingga kini telah mendapat 6,512 retweets dan 3,135 likes.

Sekadar gambar hiasan

 

Nak bergurau benda lain boleh tapi jangan pasal fizikal someone

@frhaniey berkata dia bukan sesuka hati nak bagi ‘warning’ ini kepada those yang suka ‘face shaming’ sebaliknya dia sendiri mempunyai pengalaman tersebut.

**korang please lah hentikan face shaming nie tak bawa manfaat pun

Sekadar gambar hiasan

So disebabkan itu dia meminta kepada individu yang suka melakukan face shaming ni untuk menghentikan perbuatan yang tidak bermoral itu.

Yes dude i know u did it just for fun but….

Ini part paling penting untuk korang baca.

Mungkin korang tak sedar, tapi sebenarnya bila kita face shaming seseorang benda itu boleh dikira sebagai mental abuse yang akan membuatkan mangsa murung dan akhirnya berkemungkinan commit suicide!

Korang nak ke jadi penjenayah?

So dah faham ke tak sekarang ni? Hakikatnya face/body shaming yang korang buat selama ini tak bagi manfaat pun.

Sebaliknya akan bagi kesan buruk kepada mangsa. So kita dikurniakan akal oleh Allah, gunakanlah sebaik-baiknya okay.

Baca : Leave me alone Tampil Kurus Keding, Celine Dion Suka Dengan Dia Punya New Look

 

 

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Isa Zubir

Sejenis manusia yang sempoi, masuk air dan kuat makan. Spesis makhluk yang kalau gelak tak ingat dunia, tapi tak perlu risau sebab aku still waras lagi. Perkara paling penting dalam hidup aku - FAMILY dan KERJAYA, yang lain jatuh nombor dua.