“Kalau lah baby kecil tu boleh bercakap mesti dia akan bagi tahu yang dia tak selesa” – Bahaya Guna Carrier Pada Tulang Bayi

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Zaman moden ni macam-macam betul barang dan peralatan aneh dibuat, bagi memudahkan aktiviti harian kita. Kalau dulu kita akan pakai kain untuk dukung atau gendung anak kecil dimana-mana sahaja, tapi sekarang ni alat kemudahan carrier telah dicipta agar ibu bapa tak lenguh tangan.

Namun begitu, ada segelintirnya yang mungkin memudaratkan pengguna. Misalnya macam non ergonomic ini. Menurut Farah Soraya, ia sebenarnya menyebabkan.

 

Tak elok untuk baby…

Gambar Hiasan

Lately ni banyak betul jumpa parents yang carry anak dalam carrier non ergonomic and facing forward . Ramai parents yang belum sedar atau tak tahu yang non ergonomic carrier and facing forward macam dalam gambar ni tak sesuai and tak elok untuk baby .

Pagi tadi terjumpa satu family , bapaknya pakai carrier tapi baby facing forward mcm tergantung position baby tu . Kalau lah baby kecil tu boleh bercakap mesti dia akan bagi tahu yang dia tak selesa dengan position macam tu .

 

Tulang dia tu lembut

Gamabr Hiasan

Kita dulu pun zero knowledge bab carrier ni semua . Ada jugak beli carrier hipseat which is kita fikir ohh mesti baby selesa duduk dalam ni . Bila dah belajar gali ilmu rupanya hipseat tu tak sesuai untuk baby . Tulang baby tu dah la lembut . Kesan penggunaan jangka masa panjang boleh effect tulang belakang baby .

Kadang kalau ternampak dekat airport memang kita hati kering je tegur and bagi tahu parents . So far semua okay and ada jugak yang cakap saya tak tahu pun. Those yang tak tahu tu ok la tak apa . Mana yang dah tahu tapi still do the same way harap dapat ubah cara . Kadang rasa macam nak je buat flyers regarding ergonomic carrier and the best position to carry your baby in carrier .

Bila fikir balik, kita yang orang dewasa pun kalau lama sikit je duduk posisi sebegitu, pastu akan rasa tak selesa.

Hip seat carrier tak disarankan untuk pakai ye. Carilah carrier yang ergonomic . Sekarang ada macam macam jenis ergonomic carrier dengan harga mampu milik . Carrier aisy yang mommy pakai sekarang pun mommy beli preloved je . Atau boleh sewa dulu sebelum beli . The best position baby dalam carrier mestilah M shaped . Kalau kaki baby terlunjur tergantung memang tak boleh ye .

 

Hip dysplasia

Gambar Hiasan

So parents , please lah aware and prihatin tentang kedudukan bayi di dalam carrier . Kesian baby duk dalam carrier tapi tak selesa . Rajin rajin kan diri gali ilmu and search apa tu hip dysplasia . Jangan sebab nak harga murah tapi lupa tentang keadaan dan keselesaan bayi sendiri .

Antara carrier yang ergonomic parents boleh cari and beli is cuddle me , tugeda , nana (rasanya yang ni harga mampu milik) . Nak yang mahal lagi ada ergobaby dan lain lain .

Betul katanya, bayi ini tulang masih lembut jadi agak mustahil kalau lakukan sesuatu kepadanya secara sekasar.

Tak sangka rupa-rupanya disebalik kemudahan ini, ada juga risikonya. Kepada ibu bapa diluar sana, kena kaji selidik dulu sebelum ingin menggunakan sesuatu peralatan tu.

 

Baca : Lagi Sebulan Nak Raya Ni, Korang Kena Tahu Apa Boleh Dan Tak Boleh Buat Pada Bayi & Kanak-Kanak

 

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Izuan Jelani

Mende?