Kalau Bukan Nama Malaysia, Langkasuka Mungkin Nama Negara Kita Sekarang? Lelaki Dedah Teori Asal Usul Nama Malaysia

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:Mungkin sudah ramai yang tertanya-tanya akan fakta ini. Dari mana datangnya nama Malaysia? Apa maksudnya ‘Malaysia’ tu? Kalau bukan ‘Malaysia’, apa nama lain yang mungkin jadi nama kepada negara kita ni?

Well persoalan korang mungkin bakal terjawab menerusi siri tweet daripada netizen yang dipanggil Awang ni.

 

“Nama Malaysia bukan ilham Tunku Abdul Rahman… kalau tak, kita maybe stuck dengan nama Langkasuka” 

Menerusi tweet Awang, dia menjelaskan bahawa Malaysia sekarang mungkin akan dipanggil Langkasuka kalau Tunku tak register nama ni terlebih dahulu daripada Filipina. Uish ye ke ni???

Sumber: Twitter

 

“Historical records, peta lama sudah ada nama Malaysia sejak akhir 1800 – awal 1900” 

Sumber: Twitter

 

“Jumpa duit syiling lama zaman Jepun yang tulis “Malaysia”. Ia umumnya merujuk kepada rakyat tinggal di Malaysia sekarang” 

Sumber: Twitter

 

Ramai sokong ‘okay’ dengan nama Langkasuka, suka nama klasik 

Meskipun Awang dah jelaskan yang nama tu sekadar cerita-cerita orang tua dan dia tak ada kesahihan mengenainya, ramai juga di kalangan netizen yang mengaku tak ada masalah dengan nama Langkasuka. Malah siap ada yang dah berangan kalau nama negara ni jadi ‘Langkasuka’. Amboi korang! 

Sumber: Twitter

Walau apapun admin rasa setiap yang berlaku ke atas negara ini sudah ditetapkan oleh-NYA dan pastinya ada sebab terbaik kenapa negara ini dinamakan ‘Malaysia’. Tapi tak sangka pulak ye nama ni jadi rebutan dengan negara lain jugak. Menarik! 

Baca: “Orang Melayu dulu genius!” – Ini 4 Sebab Kenapa Rumah Melayu Dinobatkan Memiliki Seni Bina Terbaik Dunia

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Syaida Ismail

Seorang yang suka berimaginasi dan amat meminati penyanyi nombor satu negara, Dato' Siti Nurhaliza. Mungkin kelihatan comel dan tidak merbahaya, namun amat menyukai novel bergenre aksi-thriller. Hati-hati!