in

”Jarang Dengar” – Azan Berlagu Seakan Takbir Raya Ini Buat Orang Ramai Kagum

3Azan

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Sebagai umat Islam, kita pastinya tahu membezakan antara laungan azan dan takbir raya. Walaupun takbir raya hanya akan kita dengar pada dua hari raya, alunannya itu cukup dikenali.


Bagaimana pula dengan laungan azan yang seakan-akan sama lagunya seperti takbir raya? Haa.. min pun bila tengok satu video ni hampir terkeliru. Untuk korang yang mungkin tak pernah dengar azan berlagu takbir raya tu, korang boleh tengok video @cik_nyssa di bawah.

@cik_nyssa

Kupikirkan takbir raya,upernyer azan isyak..😅😅#azan_miriptakbir

♬ original sound – nisa kadir – nisa kadir

Artikel berkaitan: Hormati Waktu Azan, Tindakan Seorang Lelaki Azan Di Tempat Karaoke Raih Pujian Sebab Sedap

Artikel berkaitan: Isu Azan Di Penang: Peguam Persoal Kenapa Azan Kena Guna Speaker Kuat, Saran Guna Apps

Jarang dengar

Ya Allah… sedapnya laungan azan tu. Walaupun tak dengar full, tapi lagunya sangat menenangkan. Bila baca komen, baru tahu rupanya azan tu menggunakan irama jiharkah.

Screenshot 2024 01 20 At 3.10.22 PmOhh baru tahu rupanya azan yang dalam video tu adalah Azan Taranum Jiharkah. Kita biasa dengar yang biasa je. Takpun azan Mekah dan Madinah. Itu pun kadang-kadang terkeliru yang mana satu asal dari mana.

Screenshot 2024 01 20 At 3.10.32 PmKann.. walaupun dalam video ni dapat dengar sikit je, terus rasa tenang hati ni. Kalau dengar yang full mesti lagi tenang kan.

Screenshot 2024 01 20 At 3.10.40 PmIni betul. Walaupun min bukanlah Tok Bilal masjid, rasanya kalau nak laungan azan ikut Jiharkah ni, mungkin terus jadi takbir raya. Memang kena practice selalu ni.

Screenshot 2024 01 20 At 3.11.09 PmYang ini min setuju. Sebenarnya Islam itu indah. Hanya dengan laungan azan pun boleh menarik perhatian orang ramai untuk hadir ke masjid. 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.