in

“Jangan judge Pihak Zakat tak buat kerja” – Penerima ‘Buka Mulut’ Mempertahankan Lembaga Zakat

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Sebelum ini viral di media sosial berkenaan dengan salah seorang anggota dari institut zakat menzahirkan rasa bengang terhadap pertikaian orang ramai terhadap lembaga kutipan tersebut apabila siaran tv menayangkan kehidupan seorang faqir miskin ataupun asnaf.


Selepas Faisal Rahim menjelaskan mengenai saluran bantuan zakat itu kerana sering dipersoalkan, salah seorang penerima tampil menceritakan bagaimana lembaga zakat memberikan sumbangan kepada keluarganya di Twitter.

 

Duit takde, kena halau dari rumah sewa, ibu tak berkerja. Kami adik beradik masing2 buntu. Bagaikan baru nak mula hidup?”

Kata penerima @naalghazali_ kehidupan mereka berubah dan terbeban selepas arwah ayahnya meninggal dunia tanpa sebarang wang simpanan.

Mereka pula dihalau dari rumah sewa, pada masa itu adik bradik lain masih dibangku sekolah dan ada yang sedang menuntut di institusi pengajian, wang yang ada hanya sebanyak RM 400++ sahaja untuk survive.

Sejak dari situ orang keliling mula menyarankan agar keluarga cuba mohon bantuan daripada Zakat Selangor, dari situ nasib mereka terus berubah dan ia sekaligus menjelaskan bahawa segala wang yang diperoleh Zakat itu sebenarnya disalurkan kepada orang-orang kategori Asnaf seperti gadis ini.

 

Jangan judge pihak zakat tak buat kerja, korang je taktau “

Memandangkan thread gadis ini dah mencecah hampir 3,000 retweets dalam masa sehari Faisal Rahim sekali lagi ada tampil memberi keterangan bahawa kenapa kita TAK DIGALAKKAN untuk bayar zakat terus kepada asnaf. Baca ni…

Hurm, ada betulnya juga jadi kita sepatutnya cuba fikir dari sudut positif, harap perkongsian dapat membuka mata kita untuk dmemberi galakkan supaya berilah sedikit rezeki yang kita ada kepada lembaga zakat, bukan sahaja murah rezeki, malah makin diberkati.

 

Baca : “Duit tu pegi mana?” –  Lelaki Ini Perjelas Isu Sebenar, Bantuan Zakat Sebenarnya Diberikan Kepada Penerima

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.