in

Ini Pecahan Kes Covid-19 Semalam Mengikut Kategori Menurut DG Hisham

2Dg

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Semalam negara kita mencatatkan 12,541 kes positif baru jangkitan Covid-19. Ramai netizen yang gelisah dengan angka besar itu dan bimbang sistem kesihatan negara akan lumpuh tak lama lagi.



Screenshot 2021 07 17 At 12.30.06 Pm

Bagi menenangkan keadaan, Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah ada mengeluarkan pecahan kes mengikut kategori. Melalui akaun Twitter @DGHisham, beliau memperincikan pecahan kes seperti dibawah.

Screenshot 2021 07 17 At 12.21.54 Pm Screenshot 2021 07 17 At 12.22.09 Pm

 

Lega sikit tengok kes macam ni

Rata-rata netizen menzahirkan rasa lega lepas data pecahan kes Covid-19 ini dikeluarkan oleh Tan Sri DG. Memang kes tinggi, tapi peratusan yang lebih tinggi melibatkan kategori 1 dan kategori 2 iaitu golongan yang tidak bergejala atau bergejala ringan.

Screenshot 2021 07 17 At 12.22.42 PmBetul, kalau ada perincian mengikut setiap negeri lagi elok. Boleh rakyat semua nilai dan tenangkan diri masing-masing. Kalau tengok bilangan kes tinggi tanpa sebarang explanation confirm semua gelisah.

Screenshot 2021 07 17 At 12.23.33 PmBetul, asingkan dan kuarantin mereka yang dalam kategori 1 tu dulu. Baru kita dapat kawal kes macam tahun lepas.

Screenshot 2021 07 17 At 12.24.55 PmMin pun rasa tenang lepas tengok number dari data yang dikeluarkan oleh DG sendiri. Peratusan kategori 3 hingga kategori 5 lebih kecil berbanding kategori 1 & 2.

Screenshot 2021 07 17 At 12.25.38 PmKalau boleh masukkan sekali data pemberian vaksin kepada mangsa pun nice gak. Sekurang-kurangnya boleh yakinkan seluruh rakyat Malaysia tentang keberkesanan vaksin dalam melawan Covid-19 ni. 

Harap harini kita dapat tengok lagi pecahan kes macam DG kongsi semalam ni. Baru lega sikit rasa hati.

 

Baca: Varian Delta Boleh Tersebar Dalam Masa 15 Saat, Boleh Dijangkiti Melalui Udara – Dr. HishamScreenshot 2021 07 17 At 1.04.57 Pm

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.