in ,

“Ingatkan sama” – Mufti Wilayah Persekutuan Beri Penjelasan Mengenai Isu Sentuh Serigala

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Semua sedia maklum seorang yang beragama Islam adalah dilarang untuk menyentuh seekor anjing. Hukum yang jelas ini memang telah diajar sejak kita bangku sekolah lagi. Tapi apa pulak hukum menyentuh serigala ataupun rubah.


Mufti Wilayah Persekutuan, Dato’ Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri ada menjelaskan hukum menyentuh serigala melalui infografik yang comel. Korang boleh tengok dekat bawah ni, semoga bermanfaat untuk semua.

 

Hukumnya tak sama

Terima kasih kepada Tuan Mufti yang menjelaskan hukum mengenai rubah dan serigala ini. Iyelah ada yang tertanya boleh pegang ke tidak. Lepas tu banyak pulak pandangan yang masing-masing keluarkan.

Betul, rupa sama tapi hukum berbeza. Tapi jangan korang pakat nak bela serigala pulak nanti. Bahaya tu, haiwan liar kot. Silap-silap kena tangkap dengan polis baru tahu.

Itulah, admin pun tertanya-tanya dah lama pasal hukum pegang serigala ni. Nasib baik mufti bagi penjelasan dengan infografik yang comel macam tu.

Penjelasan macam ni memang sesuai untuk semua lapisan masyarakat. Gambar macam ni budak-budak tengok pun dia suka walaupun belum faham. 

 

Baca: “Yg buat report tu lagi anjing daripada anjing” – Warganet Tak Sampai Hati Tengok Anjing Ini Ditangkap Sampai Berdarah Mulut

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.