in

Doktor Ini Pesan Untuk Elakkan Guna Minyak Masak Berulang Kali

1Minyak

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Pisang goreng, ayam goreng, keropok lekor, udang celup tepung, semua makanan tu ada persamaan iaitu digoreng sebelum dimakan. Tapi korang tahu tak guna minyak yang sama untuk menggoreng berulang kali sebenarnya bahaya?



Haaa.. korang mesti nak tahu apa yang bahaya kalau guna minyak masak berulang kali kan? Cuba korang baca rantaian tweet oleh @DoktorSamhan kat bawah ni.

Screenshot 2021 02 28 At 11.27.44 Am Screenshot 2021 02 28 At 11.35.49 Am

 

Baru tahu

Sebenarnya bahaya rupanya guna minyak masak berulang kali. Kalau kita boleh kawal penggunaannya dirumah, baik jangan guna banyak kali.

Screenshot 2021 02 28 At 11.28.01 Am

Screenshot 2021 02 28 At 11.38.49 Am
Sumber: google image

Lepas ni boleh dah slow-slow buang minyak yang dah pakai untuk goreng kat rumah tu. Bukan apa, bahaya, takut jadi apa-apa nanti susah gak kan.

 

Pesanan doktor

Korang mesti tertanya, apa alternatif dan macam mana nak elak dari guna minyak banyak kali kan. Teruskan baca rantaian tweet dibawah.

Screenshot 2021 02 28 At 11.28.16 Am

Screenshot 2021 02 28 At 11.39.26 Am
Sumber: google image

Oh maksimum boleh guna 3 kali je. Kalau dah hitam tu, eloknya dibuang sahaja minyak tu.

Screenshot 2021 02 28 At 11.28.29 Am

Screenshot 2021 02 28 At 11.38.37 Am
Sumber: google image

Yang ni admin selalu buat. Lepas goreng ikan atau ayam, tukar terus minyak tu. Lepas ni boleh lah sama-sama ikut pesanan doktor ni ye.

Screenshot 2021 02 28 At 11.28.38 Am

Screenshot 2021 02 28 At 11.37.46 Am
Sumber: google image

Alaaa ni admin selalu buat, sebab nak jimat dan jarang pakai minyak dekat rumah. Mungkin lepas ni kena beli minyak botol besar pulak kot. 

Screenshot 2021 02 28 At 11.28.50 Am

Screenshot 2021 02 28 At 11.39.51 Am
Sumber: google image

Yang ni admin setuju. Macam admin cakap tadi, kalau beli makanan dari luar, memang kita tak boleh buat apa lah sebab kita tak boleh kawal. Tapi kalau dah craving tu beringat juga lah ye, jangan sampai setiap hari.

Screenshot 2021 02 28 At 11.29.12 Am

Screenshot 2021 02 28 At 11.41.30 Am
Sumber: google image

Okay baik doktor, semua point telah diambil. Terima kasih atas perkongsian, Harap kita dapat buat sama-sama ye lepas ni, untuk kebaikan dan kesihatan semua jugak.

 

Baca: “Sapa maso keno gi smaye” – Tauke Minyak Masak Hormat Waktu Solat Pekerja,  Siap Buat Solat Hajat Setiap Tahun

Screenshot 2021 02 28 At 11.44.39 Am

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.