in

“Cantiknyaa!” – Keadaan Sungai Rambai, Melaka yang Jernih Tanpa Pencemaran

1Sg

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Semenjak satu dunia dalam kuarantin kerana pandemik Covid-19, kita banyak melihat alam semulajadi kembali pulih seperti sediakala. Alam sekitar di negara kita juga tidak terkecuali dalam proses pemulihan secara semulajadi ni.



Ada satu video yang viral di Twitter pasal keadaan sebatang sungai di Melaka yang sangat jernih sampai boleh dapat dasarnya. Sungai Rambai di Melaka menjadi bualan netizen lepas video oleh @anthraxxxx menunjukkan keadaan terkini sungai tersebut. Korang boleh tengok sendiri video yang admin cakap tu kat bawah ni.

 

Cantiknyaa!

Begitulah keadaan Sungai Rambai di Melaka sekarang. Admin pun tak pasti memang dari dulu macam tu atau sejak kita start PKP jadi macam tu. Tapi memang cantik lah sungai tu.

Serius jernih macam dekat Maldives. Mesti best ni lepak petang-petang sambil layan keindahan alam.

Memang cantik lah sungai ni. Bawah jambatan pun cantik je. Tak nampak macam kat Malaysia pun. Bangga sekejap ada sungai jernih macam ni kat negara kita.

Screen Shot 2020 06 14 At 12.15.39 Pm Screen Shot 2020 06 14 At 12.14.53 Pm Screen Shot 2020 06 14 At 12.15.03 Pm Screen Shot 2020 06 14 At 12.15.15 Pm Screen Shot 2020 06 14 At 12.15.24 PmSerius lah ada buaya dalam sungai tu. Aduh terus cancel niat nak lepask situ. Tapi dorang ni berani pulak terjun masuk sungai.

Screen Shot 2020 06 14 At 12.28.41 PmOh sebenarnya memang ada tanda amaran buaya. Maknanya memang ada lah kan buaya kat situ. Eee seram pulak nak lepak situ.

Weh serius lah ada buaya. Dah lah jernih, memang terus nampak lah. Untuk korang yang lepak kat situ, hati-hati lah ye. Jangan jadi mangsa buaya pulak.

 

Baca: “Kalau tak mcm teh ais” – Netizen Gembira Tengok Sungai Klang Lebih Bersih Waktu PKP

Screen Shot 2020 06 14 At 12.18.58 Pm

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.