in ,

“Buat malu negara je lah” – Bekas Miss Universe Malaysia Dikecam Sebab Statement Tak Sensitif Tentang Protes #BlackLivesMatter Di US

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Korang ingat lagi tak dengan gaun kebangsaan Miss Universe pada tahun 2017 dulu? Kostum tersebut telah tular pada ketika itu sebab busana tersebut telah bertemakan makanan kegemaran rakyat Malaysia iaitu nasi lemak.


Kali ini, Samantha Katie James iaitu Miss Universe Malaysia yang mewakili negara kita dan menggayakan kostum tersebut telah dikecam teruk oleh netizen gara-gara statement yang tidak sensitif tentang isu #BlackLivesMatter.

Korang boleh baca kenyataan yang dikatakannya menerusi Instagram peribadinya.

Rupanya, Samantha telah mengeluarkan kenyataan yang mengatakan orang African American perlu bersabar dengan kejadian pembunuhan George Floyd sebab katanya mereka sendiri yang pilih untuk dilahirkan berkulit hitam.

Sejak bila pulak kita boleh pilih nak kulit macam mana ni? 

Menurut wanita yang berusia 26 tahun ini, dia mengatakan bahawa dirinya juga pernah dihina hanya sebab dia mempunyai darah kacukan ketika bersekolah di Malaysia.

Katanya, dia sendiri juga membuat pilihan untuk lahir berkulit putih di Malaysia. Tak tahu lah pulak kita boleh pilih dekat mana dan di keluarga mana kita dilahirkan. Boleh pulak dia fikir macam tu eh? 

Rata-rata netizen menghentam teruk model ini dan menyifatkan bekas ratu cantik ini tiada sifat berperikemanusiaan. Ramai juga yang menggesa agar takhta wanita ini sebagai Miss Universe Malaysia 2017 ditarik balik.

Sebab tu orang kata, fikir dulu sebelum bertindak. Kan dah kena kecam. 

 

Baca: Nasi Lemak Dipilih Sebagai Tema Kostum Kebangsaan Miss Universe Malaysia Tahun Ini!

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.