“Asyik membuang masa je” – 7 Perkara Produktif Yang Korang Boleh Buat Dalam Masa 1 Jam, No 7 Paling Win!

Pernah tak korang terfikir yang korang ni banyak membuang masa dan kadang-kadang tak buat apa-apa benda berfaedah pun dalam satu hari?

Macam mana kalau admin cakap yang korang sebenarnya boleh buat satu benda berfaedah atau produktif dalam masa sejam dan benda ni sebenarnya boleh menyumbang kepada kejayaan hidup korang di masa akan datang. Haa biar betul ni??

Nak tahu apa benda tu? Meh admin nak kongsi! 

 

1. Malas baca buku? Ambil masa sejam untuk dengar audiobooks! 

Orang kata, golongan yang membaca ni penuh ilmu pengetahuan. Tapi admin tahu, korang manalah nak ada masa membaca buku semua ni. Kalau ada pun, korang mesti bagi macam-macam alasan kan? 

Apa kata kalau korang dengar audiobooks je? Sekarang Perpustakaan Negara Malaysia ada apps audiobooks tau. Korang hanya perlu download apps audiobooks dan plug in earphone ke telinga. Senang kan? Tak payahlah nak usung buku ke sana sini.

 

2. Belajar bahasa baru

Kalau dulu, gigihlah korang kena daftar dan pergi kelas yang berjam-jam lamanya demi nak belajar third language, sekarang ni korang tak perlu nak risau.

Dengan kemudahan teknologi masa kini, korang boleh belajar bahasa baru guna apps Duolingo atau Learn 50 Languages dalam masa sejam. Boleh sebut lebih daripada Bonjour dan Konichiwa dah tau.

 

3. Eratkan silaturrahim dengan call rakan lama 

Kadang-kadang kita ni terlalu sibuk dengan kerja dan rutin seharian sampai lupa nak catch up dengan kawan zaman U atau sekolah dulu kan?

Apa kata korang take time dalam masa sejam macam tu untuk tanya khabar kawan lama atau call dorang kalau free-free. Networking dengan kawan ni penting sebab boleh bantu korang untuk career development nanti. Mana tahu boleh buat reunion trip sekali ke… hiks!

 

4. Develop skill baru yang korang tak pernah ada sebelum ni 

Pernah tak korang ada minat develop satu skill baru yang di luar bidang kepakaran korang seperti menjahit ke, belajar coding ke ataupun video editing?

Apa kata kalau korang spend at least satu jam sehari untuk belajar skill ni dengan baca buku mengenainya atau tengok je video tutorial kat Youtube. Nak belajar main drum pun boleh dengan hanya tengok video tutorial kat Youtube je tau! 

 

5. Scroll Facebook atau Twitter untuk ambil tahu ‘gosip’ semasa 

Ada orang kata, scroll FB dan Twitter ni perkara yang tak berfaedah sebab balik-balik kita membawang je. Tapi bagi min lah kan, korang boleh tambah ilmu pengetahuan dengan buka FB atau Twitter ni.

Ambil masa at least sejam sebelum tidur untuk scroll page-page penuh informasi atau buka je FB Lobak Merah ni haa… ada banyak cerita viral dan info berguna untuk korang semua tau! At least tak lah rasa left out sangat kalau bersembang bab isu semasa dengan kawan-kawan.

 

6. Layan podcast bila bosan

Daripada dengar lagu yang sama berulang-ulang kali, apa kata korang layan podcast? Rancangan kat podcast ni korang boleh dengar dalam sejam mengikut isu. Antara channel podcast yang tengah up sekarang ialah Malam Seram, Mamak Sessions dan Ted Talks Daily. Korang juga boleh follow PotPetCast!

Sumber: Youtube

 

7. Beli air minuman di kedai runcit??

Okay ini point yang paling pelik kan? Kalau takat nak beli air ni, tak perlu sejam… cukuplah 5 minit je. Tapi korang tahu tak, sebenarnya beli air minuman kat kedai runcit pun satu perkara yang produktif untuk dilakukan tau sebab manalah tau kalau korang tiba-tiba boleh MENANG RM100?? Whaatt! Tau tak korang boleh menang RM100 setiap jam, setiap hari?!

Bagi korang tertanya-tanya macam mana nak menang RM100 ni, meh admin nak beritahu.

Sertai Peraduan Seratus Sejam yang telah bermula hingga 15 Disember ini. 

Sumber: Etika

Nak RM100? Mestilah nak kan… Nah follow 3 step mudah seperti kat bawah ni.

Sumber: Etika

Mudah je kan? Untuk maklumat lebih lanjut, korang boleh je klik link kat sini. Mana tau rezeki korang nak dapat RM100 dalam masa sejam!

Lobak Merah ialah laman socialtainment #1 di Malaysia. Dapatkan isu-isu viral setiap hari.