in

5 Restoran Di Klang Valley Ini Memang Jadi Tempat ‘Favourite’ Masa ‘Lunch Hour’ Sebab…

Gf

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Bagi mereka yang tinggal di kawasan Lembah Klang, pasti ramai yang dah kenal dengan semua restoran ini, tapi admin yakin masih ramai juga tak tahu.



Pernah tak anda melihat sesuatu kedai makan tu, ada ramai orang yang beratur panjang. Pasti terfikir “apa yang best sangat dekat sini eh?” dan admin yakin tempat yang korang nampak tu mungkin antara 5 restoran #MyLocalFavourites ini sebab ada keunikan tersendiri.

 

1. Ravi’s Banana Leaf

20131208 151343
Sumber foto : venoth

Apa yang uniknya restoran ini adalah:

  • Keenakan kuah kari bersertakan 4 jenis lauk sayur yang dihidangkan
  • Rasa kari India yang asli, tekture dia pekat, bau dia pun sedap
  • Kari ikan dia admin suka, Ada rasa pedas, masam sikit, rempah dia pun cukup rasa

Pendek kata, siapa yang makan kat sini memang puas, rasa rempah ratus dia memang terangkat. Admin suka dia punya Kootu Labu dia.

 

Img 20180424 130940
Sumber foto : venoth

 

2. Nasi Lemak Goreng Chef Fauzey

Bestnasilemak Kukusbycheffauzeytruck
Sumber : big pocket

Kita semua tahu di Petaling Jaya memang banyak spot  nasi lemak yang sedap-sedap. Tapi korang pernah tak discover satu tempat ni. Nasi Lemak Goreng Chef Fauzey?

Tengok nama je dah tahu, inilah keunikan dia:

  • Buat nasi goreng pakai Nasi Lemak!
  • Ia dihidangkan bersama Sambal Nasi Lemak dan ayam goreng. Dapat imagine tak rasa lemak pada nasi goreng lepastu gaul dengan sambal? Perghh! Terangkat bhaiii!!
  • Sambal dia pun sedap! Ada pedasnya, ada manisnya dan ada lemaknya juga
  • Ayam goreng crispy dia tu yang menaikkan lagi selera pada nasi lemak goreng ini

Kedai Nasi Lemak Goreng Chef Fauzey ini telah mendapat banyak liputan media semenjak 2011 lagi!

11911877 10207310992390327 1978906020 N
Sumber foto : the vocket

 

3. Lorong Seratus Tahun

12517927263 8Df443Cf84 Z
Sumber foto : rebecca saw

Sesiapa yang tinggal atau kerja berhampiran dengan SS2 PJ, mesti pernah dengar nama tempat ni kan? Restoran yang menyediakan:

  • Hidangan asli dari Penang 
  • Chee Cheong Fun, manis pada kuah dia, dicampur dengan sos. Kalau gaulkan sekaligus memang sedap!
  • Kuey Teow Goreng, texture mee dia tak adalah kembang sangat dan tak adalah kenyal sangat, paste dia pun rasa sedap!
  • Mee kari, lemak pada kuahnya tu yang ‘mahal’
  • Cendol, manis campur berlemak memang tekak jadi rasa segar kalau minum masa waktu tengah hari.

12518282244 298C3F147D Z 12517810975 9E6E046175 Z 12518281704 60Bd33652D Z

 

4. Apam Balik Nusantara

Apam Balik Nusantara 7

Berbeza dengan Apam Balik yang lain, Apam Balik Nusantara menghidangkan pelbagai menu yang telah diolah untuk menjadi yang lebih enak!

Kalau kita dapat lihat di pasar malam, biasanya apam balik hanya dijual berintikan jagung, coklat dan ada segelintir yang guna peanut butter. 

Kalau Apam Balik Nusantara ni special sikit :

  • Selain jagung, korang boleh campurkan sekali dengan cheese, sedap tau rasanya creamy sangat
  • Lagi sedap kalau pilih durian, makan masa panas-panas memang puas sebab ada rasa berlemak 
  • Coklat campur pisang lagi best! 
Apam Balik Nusantara 11
Sumber foto : friedchillies

 

5. Restoran Dapur Sarawak

25276194339 2A04322Cff O

Menu pilihan orang ramai sudah semestinya:

  • Rencah dalam kuah Laksa Sarawak tu memang susah nak describe tapi, rasa dia memang cukup. Tak lah pedas sangat just nice  je.
  • Mee kolok, kalau anda jenis tak suka makanan berkuah. Mee kolok dia ni, korang tak payah tuang sup pun dah rasa sedap!

25617601016 7A5B58C453 O

25348142350 000B79A17D O
Sumber : vkeong

 

Psst! Nak tahu tak macam mana nak dapat makanan ni cepat & tak payah line up panjang?

40663366 1057928901052535 7505107281315364864 O
Sumber :facebook

Admin yakin kesemua menu-menu sedap ini anda akan cari masa lunch hour kan? Nah, admin recommend anda untuk tapau melalui GrabFood!

Untuk pengetahuan anda, GrabFood ini merupakan satu aplikasi penghantaran makanan daripada Grab dengan lebuh daripada 1,000 restoran di sekitar KL. Kalau korang belum muat turun lagi, buat lah sekarang!

Nak tahu sebab apa?

  • Waktu lunch hour kan padat, sejam tu silap-silap makan pun tak lagi. 
  • Dah lah traffic sesak, nak cari parking lagi
  • Bila dah sampai kedai kena beratur lagi! Aduhai!
  • Dah tu tunggu makanan siap pula, nak tapau kat kedai pun macam useless je
  • Kemungkinan kedai kat atas ni jauh, lagi lama ambil masa

Macam admin ni tak suka beratur panjang semata-mata nak makan sepinggan nasi, admin muat turun  je GrabFood ni senang, klik terus makanan sampai.

Hasil lebih daripada 5,000 undian rakyat Malaysia melalui kempen The People’s Pick pada Ogos lepas,  #GrabFoodMY telah menambah lagi 13 tempat makan terbaik ini di dalam lebih 1,000 senarai restoran ke dalam aplikasi GrabFood.

Grabfooddeliveryguy

Grabfooddeliveryguys2

Selain 5 restoran diatas, ada 8 lagi restoran ini :

  • Solaris Café
  • Chi Mac
  • Breadfruits
  • TNR by Sean & Angie (My Toast & Roast)
  • Satay Capitol 1951-Warisan
  • Soong Kee’s Beef Ball Noodle
  • Chequers
  • Santai Restaurant & Café

Jadi, tak perlu susah-susah hadap jammed sebab dengan hanya hujung jari sahaja. Segala menu di atas yang anda pesan terus tiba di depan anda. Jimat masa, jimat tenaga!

Oh ya! Kalau anda baru pertama kali Installaplikasi GrabFood  ni belanja RM 10 keatas dan gunakan kod promo LOBAK10 ini untuk dapatkan diskaun sebanyak RM 10! Boleh guna promo ni 2 kali tau!

Jom lah order sekarang!

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.