in

[Video] Pernah Dengar Siren Ambulans? Ini Perbezaan 2 Bunyi Siren Yang Korang Kena Tau

Siren4

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Kalau dengar bunyi siren ambulans korang buat apa? Mestilah beri laluan kan. Tapi korang ada perasan tak kadang-kadang bunyi sirens tu berbeza?



Haa rupanya siren ambulans ada dua bunyi. Ini penjelasan daripada brader ambulans yang berkongsi ilmunya di halaman tiktok.

 

Siren ambulans ada dua

1. Bunyi yang pertama menandakan ambulans bawa pesakit yang tak terlalu teruk atau pesakit yang stabil keadaannya. Umumnya untuk pesakit biasa.

Kalau bunyi dekat traffic je macam mana pula?

Ambulans menggunakan siren ini juga untuk cepat pulang ke hospital, standby untuk kes kecemasan yang lain jika ada.

Giphy

 

2. Manakala, bunyi yang kedua (seakan gelabah sedikit dan lebih bingit) adalah untuk betul-betul kecemasan.

Itu untuk kita nak cepat. Jadi kenderaan hadapan pun tau kita nak cepat kenapa bunyi dia tu macam kelam kabut sikit kan. Haa tu pesakit yang biasanya kritikal, zon merah.”

 

Min nak describe guna perkataan pun tak boleh korang tengoklah video dia sendiri kat bawah ni.

Min bunyi pertama ke kedua ke sama je, auto ketepi. Korang macam mana?

 

Baca : “Jagalah lembu anda, jangan biar berpeleseran” – Ambulans Teruk Kemalangan, KKM Tegur Pemilik Lembu Jaga Haiwan Ternakan

Siren

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.